Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın 2020 yılının son enflasyon raporu sunumunda "odaklanılması gereken" faiz göstergesi olarak tanımladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde yükseliş sürüyor.

Buna göre 28 Ekim itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 13,08 oldu. Böylelikle ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde 12 Aralık 2019 tarihinden bu yana en yüksek seviye kaydedildi. Bu tarihte Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan indirimle yüzde 12'ye çekmişti.

TCMB Başkanı Murat Uysal, son enflasyon raporu sunumunda sıkılaşmanın göstergesi olarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine vurgu yapmıştı. Uysal, "Geç likidite penceresinde atılan adım sadeleşmeden kalıcı uzaklaşma anlamına gelmiyor. Ağırlıklı ortalama fonlama seviyesi TCMB'nin sıkılığını gösteren önemli bir gösterge. Bu dönemde odaklanması gereken ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ve gecelik faizler" ifadelerini kullanmıştı.

Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti Merkez Bankası'nın farklı kanallardan yaptığı fonlama maliyetlerinin ortalamaları alınarak hesaplanıyor. Merkez Bankası 2020 Ekim toplantısında politika faizini sabit tutarken, para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlemişti.