Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Bu ay en kötü performans gösteren para birimi olan Şili pesosu, bu ay merkez bankasından alışılmadık bir yardım almaya hazırlanıyor.

Şili’de Kasım ayında gerçekleşecek seçimler öncesinde Ağustos’ta yüzde 3 civarında değer kaybeden Şili pesosu, son 4 ayda yüzde 9,5 değer kaybetmiş durumdaydı.

Kurda yaşanan değer kayıplarından sonra Şili Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 50 baz puan artırarak yüzde 1,25'e çıkarması bekleniyor. Eğer banka artırım kararı alırsa bu ülkede son 10 senede yapılan en büyük faiz artırımı olacak.

Goldman Sachs Ekonomisti Alberto Ramos, müşterileriyle paylaştığı bir raporda “Merkez bankası getiri eğrisinin gerisinde kaldı ve ekonominin fazla ısındığına dair işaretler çoğalıyor” dedi.

Deutsche Bank analistleri ise gelişen piyasa kurlarıyla ilgili yayımladıkları bir raporda Şili pesosunda az miktarda uzun pozisyon açtıklarını belirtti.

Meksika ve Kolombiya pesosunda kısa pozisyonları artırdıklarını belirten Deutsche Bank, Peru solündeki kısa pozisyonlarını ise azalttıklarını söyledi.

TL'de yatay pozisyonlanma devam ediyor

Doğu Avrupa bölgesinde Türk lirası için piyasalarda yatay pozisyonlamanın devam ettiğini belirten Deutsche Bank, Polonya zlotisi ve Güney Afrika randında piyasaların uzun pozisyonlarını korumakta ısrarcı olduklarını vurguladı.

Deutsche Bank, Çek Cumhuriyeti’ndeki pozitif büyüme görünümü ve şahin merkez bankasına rağmen Çek korunasında az miktar bir kısa pozisyon açtıklarını belirtti.

Piyasada uzun pozisyonların artması para biriminin değerleneceğine dair beklentileri gösterirken kısa pozisyonların artması para biriminin değer kaybedeceğine dair beklentilere işaret ediyor.