Advertisement
HABERLER ABONE OL

Üretici fiyatlarında yaşanan artış sonrasında Türk lirasının reel değeri Şubat 2020’den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Bu durum Türk lirasının rekabetçiliğini olumsuz etkiliyor. Konuya ilişkin konuşan Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, son dönemde maliyet artışının kur artışını geride bıraktığını söyledi.

Alıcılar alternatif pazarlara yöneliyor

Kamuoyunda kurdaki artışın ihracatçılara yaradığı algısı olduğunu söyleyen Tekin, bununla birlikte işçilikten, ara malına kadar her kalemde büyük artış olduğunu, en yüksek artışın ise enerjide olduğunu belirtti. Tekin’e göre sektör artan maliyetleri ihracat fiyatlarına yansıtmakta zorluk çekiyor. Büyük alıcıların kendileriyle pazarlık etmek yerine alternatif pazarlara yöneldiğini aktaran Tekin, bazı siparişlerin Uzak Doğu ve Mısır’a kaydığını ifade etti. Tekin, Dolar/TL ’de 16 seviyesinin altında bu kayıpların süreceğini öngördü.

Akdeniz’in ihracat şampiyonları ödüllendirildi

Akdenizli ihracatçılar geçen yıl 532 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Mersin’de düzenlenen törende sektörün en fazla ihracat yapan 50 firması ödüllendirildi. Törende konuşan AHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün 2021 yılında lokasyon avantajı ve güvenilir tedarikçi kimliğiyle uluslararası pazarlarda ortaya çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek ihracat rekorlarına imza attığını belirtti. Tekin, bu yıl da ihracatın yüzde 20-25 düzeyinde artmasını beklediğini söyledi.