Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yeni ABD yönetiminin farklı sözcüleri tarafından diler getirilen Rus menşeli S-400 hava savunma sistemleri konusunda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan yeni açıklamalar geldi.

Kayseri'de konuşan Akar “S-400 milli meseledir. Türkiye bu tercihiyle egemenlik hakkını kullanmıştır.” dedi.

Akar, Türkiye’nin ABD’den Patriot talebini uzun yıllar karşılayamadığını yinelerken, “S-400 savunma sistemi tehdit ve tehlikeye karşı ihtiyaç durumunda kullanılır. NATO üyesi bazı ülkelerde Rus menşeli sistemler nasıl kullanılıyorsa biz de S-400’ü aynı şekilde kullanabiliriz. Amacımız ülkemizin ve vatandaşımızın savunmasıdır. S-400 savunma sistemi, tehdit ve tehlikeye karşı ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Türkiye'ye karşı bir taarruz niyeti yoksa kimseye zararı yok” ifadelerini kullandı.

ABD: S-400'de duruşumuzu değiştirmedik

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin F-35’ler ve S-400’ler konusunda duruşunun değişmediğini belirtti ve “Türkiye’yi S-400’lerin teslimatı konusunda ilerlememeye davet ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirby, “Türkiye’ye S-400’leri muhafaza etmeme çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin Rusya’dan temin ettiği füze savunma sistemi S-400’ün, F-35’lerle uyumsuz olduğunu belirten Kirby, Türkiye’nin son 10 yıllık süre zarfında ABD’den Patriot savunma sistemini alması için çok kez imkanı olduğunu ancak Türkiye’nin “Rusya’ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400’ü seçtiğini” ifade etmişti.

Benzer bir açıklama bu ay ortasında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’dan gelmişti. Price da ABD’nin bu konudaki duruşunu koruduğunu vurgulamış ve Türkiye’ye bu sistemleri muhafaza etmeme çağrısını yinelediklerini söylemişti.