Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Motorine yapılan son 43 kuruşluk zammın ardından, kamunun bu alandaki desteğinin sonuna yaklaşıldı. Motorinde eşel mobil ile vazgeçilebilecek kalan ÖTV tutarı 12 kuruşa geriledi. Bu seviyenin üzerinde gelen zamlar ilave bir düzenleme yapılmaması durumunda pompa fiyatına da yansıyacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) yapılan açıklamaya göre akaryakıtta devletçe karşılanan ÖTV miktarı benzinde 1,75 TL, motorinde 1,93 TL, LPG Oto Gaz’da 1 TL oldu. LPG’de vazgeçilebilecek ÖTV alanı kalmazken, benzin 77 kuruşluk bir imkan bulunuyor.

Pompa fiyatı Haziran’dan bu yana sabit

Akaryakıtta en son 20 Mayıs’ta yapılan ÖTV düzenlemesinden bu yana fiyatlar genel olarak sabit seyrediyor. Bu dönemde petrol fiyatları yaklaşık yüzde 20 artarken, benzin fiyatı 7,70 TL seviyelerinde kaldı.

Eşel mobilin bütçe yükü artıyor

Son açıklanan kamu maliyesi raporuna göre Eşel-mobil sistemi uygulaması sonucunda sadece 2021 yılı için toplamda 46 milyar TL’lik KDV ve ÖTV gelirinden feragat edildi. Eşel-mobil sisteminin Ocak-Ağustos 2021 döneminde enflasyona 2,48 puanlık düşüş yönlü etkisi olduğu hesaplanıyor.

Öte yandan, alınan bilgilere göre benzin fiyatına da bu geceden itibaren 29 kuruşluk zam yapılacak. Bu zam, eşel mobilden karşılanacağı için pompa fiyatına yansımayacak. Söz konusu zammın ardından benzinde eşel mobil ile vazgeçilebilecek kalan ÖTV tutarı 48 kuruşa gerileyecek