Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hamdi Akın, Akfen İnşaat tarafından kamu-özel iş birliği modeliyle yapımı üstlenilen Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin açılışında Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu. Açıklamasında, Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin Isparta ve Eskişehir’den sonra üçüncü hastaneleri olduğunu söyleyen Akın, bu üç hastaneye yaklaşık 1,1 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi.

Türkiye’de son 4-5 yıldır yabancı yatırım tarafında bir durgunluk olduğunu dile getiren Akın, Kovid-19 salgınıyla birlikte birçok sektörün negatif etkilendiğini, pandemiden dolayı “en büyük yarayı” İDO’da aldıklarını söyledi.

Akın, ekonomide asıl olan şeyin bütçeyi yönetebilmek ve cari açığı finanse edebilmek olduğunu ifade etti. Bu sebeple, yabancı sermaye girişinin kesinlikle durmaması gerektiğini dile getiren Akın, yabancı sermaye girişi durduğu andan itibaren bu dengeyi kuramadığımızı söyledi.

Türkiye’de son 1 haftadır döviz kurunda yaşanan gelişmelere de değinen Akın, “Eğer sizin makro seviyedeki bütçeniz, dengeleriniz ve finansallarınız düzgün gidiyorsa, Dövizin lüzumsuz artışını göremezsiniz. (Bu hafta) oradaki güvensizlik ortamının kalkmasıyla, TL yüzde 10 değer kazandı. Demek ki, diğer yüzde 10 köpükmüş. Yeni ekonomik söylemle kurdaki köpük alındı.” ifadelerini kullandı.

“Yatırım yapacağımız sektörlere 2021'in ikinci yarısında karar vereceğiz”

Akın yapmış olduğu değerlendirmesinde, Akfen Holding’in 2020 yılında 6.9 milyar liralık yatırımını tamamladıklarını söyledi. “Bu yıl salgından dolayı programımıza yeni yatırım almadık.” diyen Akın, yatırım yapacakları sektörlere 2021'in ikinci yarısında karar vereceklerini dile getirdi.

Türkiye’de yatırım yapmak isteyen şirketlerin, kredi borçlanması sırasında karşılaştığı durumlara da değinen Akın, “Uzun vadeli ve düşük faizli krediyi sadece döviz cinsi bulabiliyoruz. Bu şekilde yapılan borçlanmalarda kur riskiyle karşı karşıya kalıyoruz.” Diğer taraftan, “Türk Lirasında faiz oranlarının yükselmesiyle, TL borçlanarak uzun vadeli yatırım yapmak imkansız hale geliyor. Asıl yaşadığımız paradoks burada.” dedi.