Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'nin enerjide küresel bir ekonomik krizin tam göbeğinde bulunduğunu belirten Aksoy Holding Başkan Yardımcısı ve CEO'su Batu Aksoy, kurun da olumsuz etkisiyle fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bloomberg HT yayınına katılan Aksoy, geçen yılı yaklaşık 4,4 milyar kilovatsaat elektrik üretimi ve yaklaşık 2,7 milyar lira ciro kapattıklarını aktardı.

Hammaddeyi BOTAŞ'tan aldıklarını hatırlatan Aksoy, "Sektörde liberalleşme çok önemli. Bizim gibi elektrik üreten şirketlerin kendilerinin şahsen gidip yurtdışında üreticilerle şahsen görüşüp pazarlık yapabilmesi lazım ama şu anda bunların hepsi BOTAŞ tekelinin üzerinden gidiyor, şu anda BOTAŞ'tan almak durumundayız çok şükür ki TL ile alma şansımız olabiliyor, tabi ki oradaki fiyatlarda son bir buçuk senede yüzde 630 arttı yani 2 bin TL civarında olan doğalgazın metreküpü şu anda 12 bin 500 TL metreküpü" diye konuştu.

"Ciddi arttı"

Hammadde fiyatlarının ciddi manada arttığını dile getiren Aksoy, "Elektriğe bunu kısmen yansıtmaya çalışıyoruz ama fedakarlık da yapıyoruz." dedi.

Kendileri için elektrik üretim tarafının iyi gittiğini ancak küresel sıkıntıların da beraberinde arzda sorunların devam edeceğini ifade eden Aksoy, "Yenilenebilir tarafta biz jeotermalde vardık, birkaç ay önce bir Fransız şirkete satışını gerçekleştirdik. Liradaki değer kaybından dolayı bizim de bilançolarımızı daha kuvvetli tutmamız gerekti. Bunu ülkeye bir girişim sermayesi, girdi gibi düşündük ve bize de önemli bir katkısı oldu.

2021 yılı sonunda 85 milyon euro seviyesindeki konsolide borçluluğumuzu bu gelirin vasıtasıyla 20 milyon euro seviyesine indirmiş olduk. Bunu da bir sene sonra kapatma pozisyonuna geleceğiz ki tekrar kâr payı dağıtabilelim. Ama kurlar bu duruma gelmeseydi satar mıydık satmazdık ama olsun gelecekte karşımıza başka fırsatlar da çıkar." değerlendirmesinde bulundu.