Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç, ekonomi basını temsilcileriyle buluşmasında yayıncı kuruluşun indirim istediği açıklaması öne çıktı. Koç, Bein'in 2020-21 sezonunda $337 milyon olan yayın hakkı bedelini yeni sezonda $215 milyona düşürmek istediğini belirtti.

Koç buluşmada kulübün finansallarından futbol ligi yayın haklarına kadar birçok konuya değindi.

İşte Koç'un açıklamalarında öne çıkan başlıklar

Yayıncı kuruluşa tepki: Dalga geçiyorlar diyebilirim

Türkiye, 500 milyon dolarla başarılı bir Süper Lig yayın ihalesi yapıyor. Yarısı TL, yarısı Dövizle ödenmek üzere. İhale yapıldıktan ilk sene sonra, 500 milyonluk ihaleden ilk kesiği yiyoruz. Bir şekilde kur sabitleniyor. 2018-19'da bir daha bir sabitlenme oluyor. Kur, 3,8'de sabitlenirken, ortalama kur 5.3. Buradan da bir 84 milyonluk kaybımız oluyor. 2019-20'de, 5,8'e fiksleniyor. TFF geliyor diyor ki, yayıncı kuruluş indirim istiyor.

Yayıncı kuruluş ödeme yapmadı. İndirim istedi. Şu oldu, bu oldu. Mazeretler veriyor. İndirim istiyor. Yetmiyor, 2,6 milyar olan rakamı 2 milyara indirmeye çalışıyor. Bu ne demek. 500 milyonluk ihale 215 milyon dolar oldu demektir. Önümüzdeki sezon için anlaşamıyoruz. Bu zamana kadar bu arkadaşları tutmuşlar. Başka ülkede olsa ihaleye fesat karıştırmaktan başka bir şey değildir. 388, 337'ye inmiş. Şimdi 215 milyon dolar istiyorlar. Buna nasıl müsade ediliyor?

Katar'a en sıkıntılı gününde destek olan ülkeyiz biz. Yapılan ihale sonrası şartlara uymayarak bu şekilde mağdur olunmasını Katar'ın bir şirketi nasıl yapıyor? Bir yerden güvence almadan olmaz. Bu kadar indirim almak için, yarın öbür gün birisi para almış bunun için deseler kimse şaşırmaz.

Kulüpler Birliği olarak çok rahatsızız. TFF de artık bıktı. Bir yerden bir güvence almadan bu iş olmaz. Biz sizin kafanıza silah tutmadık. Ekonomi kötüye gidiyor benim suçum mu? Hak vermemiz gereken konu şu, korsan yayın. Türkiye Cumhuriyeti, korsana dur demeli. Biz bunu yapmak zorundayız. BeIN kendi başına yapamaz. Mevzuat değişikliği ve servis sağlayıcıların yatırım yaparak bunun engellenmesi. Burada haklılar.

Bizimle ciddi anlamda dalga geçiyorlar diyebilirim. Son sezona gidiyoruz. En geç aralık ayında ihale yapmamız lazım. İhale komisyonumuz var, orijinalden düşük olacağını bildikleri için bizi dahil ettiler."

3 büyük kulüpte en sıkıntılısı Fenerbahçe

Esas sıkıntı 3 büyük kulübümüzde. En sıkıntılısının da Fenerbahçe olduğunu söyleyebilirim.

TL'nin son 4 yıldaki performansı ciddi anlamda belimizi büktü. Kulüplerin ekonomisi faizleri bile ödeyemeyecek durumda. Aşağı yukarı 67 milyon euro faiz ödüyoruz. Normalde ürettiğimiz ekonomiyle denk geliyor. Şapkadan tavşan çıkarmamız gerekiyor. Bankalar Birliği bir destek hazırladı. İlk raunda girmemiştik. O anlaşmanın yürümeyeceğini biliyorduk.

O dönemde bunu dile getirdiğimizde, 'Devletle kavga mı ediyorsunuz?' diyen kulüp başkanları da aynı noktaya geldi. 2+10 olacaktı. Bizim anlaştığımız buydu. Bunun sonucunda ana para sıfıra inecekti. Son dakika bir manevrayla bunun 2+7 olacağı söylendi. 2+7'de, ana paranın yüzde 45'i hala ödenmemiş olacak. 6 ay geçti, biz eylülde bunu yapabilseydik, şimdi %18-20'lik faizleri konuşuyoruz."

Gelirler artacak, masraflar azalacak

Gelirler artacak, masraflar azalacak. Sportif başarı artacak. Ticari tarafı var. Dijital dünyada artış var. 100-150-200 milyon gelir beklentimiz var ileride. 5-6 milyon gelire geldik. Kripto yapacağız. Diğer konu elimizde gayrimenkuller var. Belki de devletimizin omuz vermesiyle geliştirmemiz gerekiyor. Emlak furyasını kaçırdık. Kenan Evren Lisesi 10 sene evvel bizim olsaydı çok farklı olacaktı.

Personel maliyetleri

Göreve geldiğimizde 88,4 milyon euro olan maliyeti 55,8 milyon euroya getirmişiz. TL bazında artsak da, euro olarak düşürmüşüz. Bizden beklenen 40-45 milyon eurolara bir şekilde inmemiz. 40-45 ile Türk takımları Avrupa'da mücadele edebilir ama özkaynaktan oyuncu üretirseniz. Portekiz, Belçika modeli gibi oyuncu ihraç ederseniz. Ekonomik şartları iyi oyuncular oynatıp çok iyi şartlara satacaksınız. Bir sürü Elif Elmas, bir sürü Muriç yaratacaksın.

Gayrimenkullerimiz var ama diğer iki kulüp kadar değil

1,7 milyonluk gayrimenkulümüz var. Bunun 600 milyonu salon geri kalanı kompleks. Bunları yapan başta Aziz Yıldırım olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bir araziye 230 milyon borcumuz var. Geri kalanlarda da yaklaşık 50 milyon borcumuz var. Gayrimenkullerimiz var ama diğer iki kulüp kadar fazla değil. Belki Riva modeli gibi, araziler tahsis edilecek. İhtiyacımız var buna. Kulüplerin kaynak yaratması lazım."