Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Avrupa’nın en büyük kimya firması ucuz Rus gazının olmadığı bir geleceğe uyum sağlamak için maliyet tasarrufları kapsamında küresel iş gücünün yaklaşık yüzde 2’sine karşılık 2 bin 600 kişiyi işten çıkaracak. Bununla birlikte şirket hisse geri alımını erken sonlandırdı.

Şirket Cuma günü yaptığı açıklamada, kimya devinin iki amonyak tesisi ve ilgili gübre tesisleri de dahil olmak üzere bir dizi fabrikayı kapatacağını ve bunun Almanya Ludwigshafen’daki ana fabrikasında 700 kişinin işten çıkarılması anlamına geleceği belirtildi.

BASF açıklamasında küresel ekonomide yaşanan kötüleşmenin 3 milyar eruoluk hisse geri satın alma programının vaktinden önce sonlandırımlasına neden olacağını kaydetti.

BASF’nin gaz maliyeti tüketim yüzde 35 düşmesine ragmen geçtiğimiz yıl 2021’e kıyasla 2,2 milyar euro artış gösterdi. Firma daha önce gaz fiyatlarının savaş öncesi seviyelere dönmesini beklemediği için yıllık 500 milyon euroluk maliyet kesintisi hedeflediğini açıklamıştı.

Gaz fiyatları yüksek seviyelerden geri çekilse de hala Almanya’nın enerji yoğun endüstrilerinin alışık olduğu seviyelerin üzerinde ve ABD ve Asya’daki rakip imalat bölgelerinden daha yüksek seyrediyor.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi, nispeten dolu gaz depolama tanklarıyla ılıman bir kış geçirdi ve sıvılaştırılmış doğalgaza geçerek Rus boru hattından gelen gaza karne tehdidini ortadan kaldırsa da bu hamle maliyetleri artırdı.

Bu yıl 5,4 milyar euro faaliyet kârı öngörülüyor

BASF kazançların 2022’de yüzde 12 düşüşle 6,9 milyar euroya düşmesinin ardından faiz ve vergi öncesi 5,4 milyar euroya varan düzeltilmiş kazançla bu yıl daha düşük faaliyet kârı tahmin ediyor. Şirket zorluklara ragmen temettü payını hisse başına 3,40 euroda sabit tuttu ve özellikle Çin’deki toparlanmanın öncülüğünde yılın ikinci yarısının ilk yarıya göre daha iyi geçmesini beklediğini belirtti.

Öte yandan şirket yan kuruluşu aracılığıyla her iki Kuzey Akım boru hattının inşaatına fon sağlanmasına yardımcı olmuştu. Ocak ayında bağların kesilmesi Gazprom ve diğerleriyle ortak girişimler yürüten BASF için 7,3 milyar euroluk tarihi bir zarara neden oldu.

Gaz fiyatlarındaki kalıcı artış, binlerce iş ve yatırımın başka yerlere kayması riskini taşıyor. Almanya'nın VCI kimya derneği tarafından Ocak ayı sonlarında yapılan bir anket, kimya şirketlerinin neredeyse yarısının bu yıl enerji maliyetleri nedeniyle Almanya'daki yatırımlarını kısmayı planladığını ortaya koydu.

Gaz yoğun çalışan Alman kimya sektörü ve ülkenin savaştan önceki toplam yıllık yakıt tüketiminin yaklaşık yüzde 15'ini oluştuyordu.