Advertisement
HABERLER ABONE OL

Angela Merkel tarafından 2000 yılında parti liderliğinden indirilmeden önce Almanya'nın yeniden birleşmesine yardımcı olan, ancak neredeyse on yıl sonra Avrupa'nın en büyük ekonomisini Euro krizi boyunca yönlendirmek için mali açıdan şahin maliye bakanı olarak yeniden parlayan Wolfgang Schaeuble hayatını kaybetti. Schaeuble 81 yaşındaydı.

Schauble 1990'da bir siyasi mitingde silahlı bir saldırgan tarafından vurulduğundan beri göğsünden aşağısı felçli olarak tekerlekli sandalyeyle hayatına devam ediyordu.

2018'de Schaeuble'nin yerine maliye bakanı olan Sosyal Demokrat Şansölye Olaf Scholz yaptığı açıklamada, "Zekası, demokratik tartışmalardan aldığı keyif, muhafazakâr dünya görüşü ve retorik keskinliği onu özellikle farklı kılıyordu" dedi.

Schaeuble'nin Hıristiyan Demokrat Birlik'teki yükselişi, partinin Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra Almanya'nın yeniden birleşmesini yönetmesinin yanı sıra 1990'ların sonunda parti finansmanındaki usulsüzlükler nedeniyle skandala sürüklenmesine kadar uzandı.

Merkel tarafından 2009 yılında Almanya'nın federal maliyesini denetlemek üzere atandığında, Almanya'yı İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın yaşadığı en kötü mali krizden çıkaracak kadar güçlü birkaç politika yapıcıdan biri olarak görülmeye başlandı.

Bu görev süresi boyunca Schaeuble, anayasal borçlanma sınırlarına dayanan bir politika olan Alman mali disiplininin koruyucusu rolünü benimsedi. Kemer sıkma politikalarını eleştirenler tarafından sert eleştirilere uğrayan devlet adamı, partisi içinde "siyah sıfır" ya da denk bütçelerin nihai koruyucusu olarak kutlandı.

Almanya'nın güneybatısındaki Kara Orman bölgesinden geldiğini belli eden belirgin aksanıyla tanınan Schaeuble, 50 yıl boyunca kendisini ülkenin en yüksek makamlarına yaklaştıran bir siyasi kariyer inşa etti. Almanya'nın alt meclisi olan Bundestag'a 1972 yılında seçilen Schaeuble, öldüğünde meclisin en uzun süre görev yapan milletvekiliydi.

2017 yılında partisi, aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi üyelerinin meclise girmesinin ardından bu kez demokrasinin güvencesi olarak onu Federal Meclis Başkanı olarak öne sürdü. Sosyal Demokratların o yılki seçimleri kazandığı 2021 yılına kadar bu görevi sürdürdü ve yedek milletvekili oldu.