Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya’da asgari ücreti saatte 9,82 eurodan 12 euroya yükselterek yüzde 22’lik artış sağlayan yasa tasarısı Federal Meclis’ten geçti. Çalışma Bakanı Hubertus Heil konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 1 Temmuz’da 10,45 euro ve 1 Ekim’de 12 euroya çıkacak saatlik ücretin ülkede 6 milyon insana etki edeceğini ve eleştirilerin aksine işten çıkarmalara neden olmayacağını belirtti.

Saatlik asgari ücretin 12 euroya çıkarılması Başbakan Olaf Scholz ve Sosyal Demokratların seçim vaatlerinden biriydi.

Heil yapılan zamla ilgili, “Artan asgari ücret satın alma gücünü artıracak ve Almanya’da ulusal ekonominin uzun vadede daha verimli olmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Almanya'da zorunlu asgari ücret uygulaması 2015 yılı Ocak ayında yürürlüğe girmiş, işveren ve sendikalardan oluşan Asgari Ücret Komisyonunun tavsiyeleri doğrultusunda ücrette artırımlara gidilmişti.

Son olarak yıl başında 9,82 euro olarak belirlenen asgari ücretin 1 Temmuz'da 10,45 euroya çıkarılması öngörülüyordu. Koalisyon hükümeti ise Komisyon önerilerinin dışına çıkarak bir kereliğine yasal düzenleme yoluyla zamda uzlaşmıştı.

Ancak asgari ücrete devletin müdahalesi ekonomi dünyasında eleştirilere de yol açtı. Hristiyan Birlik partileri meclis grup başkanvekili Herrmann Gröhe, asgari ücretin yükseltilmesine değil, toplumsal iş birliğinin zayıflatılmasına karşı olduklarını söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik partili Axel Knoerig de Çalışma Bakanı Heil'ı Asgari Ücret Komisyonunun gücünü tırpanlamakla suçladı.

Asgari ücretin yanı sıra "mini iş" diye adlandırılan işlere ödenen ücret sınırı da ayda 450 eurodan 520 euroya yükseltildi.