Advertisement

Almanya hisse senetlerinin gösterge endeksi Salı günü, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin uzun süren müzakereler sonrası kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varması ile birlikte bu yıl pozitif bölgeye geçmeye yöneldi ve Avrupa'da koronavirüs kaynaklı sert düşüşlerin ardından kayıplarını ilk geri alan endeksler arasına katılmaya hazırlanıyor.

DAX Endeksi seansın başlarında yüzde 1.6 yükseldi ve tarihinin en hızlı toparlanmasını gerçekleştirerek, Mart ayında yüzde 38'e kadar çıkardığı kaybının neredeyse tümünü geri aldı. Endeks bu yükseliş sonucu şimdi tüm zamanların en yüksek seviyesinin sadece yüzde 4 uzağında. Avrupa'da önemli hisse senedi piyasaları arasında, sadece İsveç ve Danimarka gösterge endeksleri bu yıl daha iyi bir performans gösterirken, diğer tüm büyük endeksler kırmızı bölgede kalmaya devam ediyor.

Bu yükseliş, AB liderlerinin, üye ülkelerin ekonomilerini desteklemek için 750 milyar euroluk (860 milyar dolar) ortak tahvil arzını öngören teşvik paketi konusunda anlaşmaya varmasının ardından geldi.

DAX Endeksi sadece dört ay önceki dip seviyesinden V şeklinde bir toparlanma gerçekleştirirken, Şubat 2016'daki yüzde 29'luk kaybını geri alması yaklaşık bir yıl ve küresel finans krizi ardından toparlanması ise dört yıl sürmüştü.

Hisse senetlerine bu kez güçlü bir destek, kademeli olarak yeniden açılan ekonomilere sağlanan daha önce görülmemiş büyüklükteki mali teşviklerden geldi. Almanya dengeli bütçe politikasından vaz geçti ve koronavirüsün ekonomi üzerindeki etkisini gidermek için 1.3 trilyon eurodan (1.5 trilyon dolar) fazla fon ayırdı.

Çevrimsel hisselere yönelik güçlü rotasyon da, özellikle oto üreticileri ve bankaların diğerlerine göre daha iyi performans göstermesi ile birlikte, DAX Endeksi'ni son aylarda destekledi.