Advertisement
HABERLER ABONE OL

Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla yaptığı Ocak ayı Almanya İş Anketi'nin sonuçlarını açıkladı.

Almanya'da iş dünyasının beklentileri ikinci ayda da kötüleşerek analistleri yanılttı. Avrupa'nın en büyük ekonomisi için 2024 yılı için zaten zor olan başlangıcı daha da zorlaştırdı. Ifo beklentisi Ocak ayında, bir önceki ay revize edilen 84,2 seviyesinden 83,5'e geriledi.

İfo Başkanı Clemens Fuest Bloomberg’e verdiği demeçte, "Aslında pozitif bir ilk çeyrek bekliyorduk; fakat gelen verilerle birlikte ilk çeyrek için negatif bir büyüme oranı gelebilir gibi görünüyor” dedi.

Düşük performansı hizmet sektöründen gelen şaşırtıcı zayıflamaya bağlayan Fuest “Ekonominin Ekim ve Aralık ayları arasında küçülmesinin ardından, sonuçlar pandemiden bu yana yaşanacak ilk resesyonu çok muhtemel hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl resesyona girmekten kıl payı kurtulan Almanya, zayıf küresel talepten ve enerji krizinin sonuçlarından muzdarip olmaya devam ediyor. Ülke rüzgarın tersine dönmesi için tüketici harcamalarında bir toparlanmaya güveniyor, ancak bu henüz gerçekleşmedi. Öte yandan Çarşamba günü özel sektör faaliyet verileri kasvetli bir tablo çizdi.

Bundesbank 2024 yılında sadece yüzde 0,4’lük sınırlı bir oranla büyümeye geri dönülmesini bekliyor.

Fuest, "Gelirleri artmasına rağmen tüketicilerin harcama yapmıyor gibi görünmesi şaşırtıcı. Belki de bu yılın ilerleyen dönemlerinde değişecek bir durum olabilir, ancak tüketiciler ekonomik durumları hakkında artan bir belirsizlik hissediyorsa, harcamalarını geri çekebilir ve daha fazla tasarruf edebilirler" diye ekledi.