Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ekonomisinde toparlanmaya dair yatırımcı güveni, artan Kovid-19 enfeksiyonlarndan dolayı işletmelere getirilen yeni kısıtlamalardan olumsuz etkilendi.

ZEW beklentiler endeksi Kasım'da art arda ikinci kez düştü. Gösterge 39.0 ile Nisan'dan bu yana en düşük değeri aldı. Söz konusu dönemde pandeminin ilk dalgası Almanya'nın en büyük ekonomisini sert etkilemişti.

Ancak düşüş geçici olabilir. Öyle ki, anket Pfizer Inc. ve BioNTech SE'nin aşısının umut veren sonuçlarının açıklandığı Pazartesi gününden önce yapıldı. Açıklamanın ardından küresel piyasalarda ralli yaşanırken, Almanya DAX Endeksi Mayıs'tan beri en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.

Yine de aşı Almanya ekonomisi için hızlı bir çözüm olmayabilir. İmalat ve dağıtımın zaman alacağı açık. Dolayısıyla sosyal alana ve işletmelere getirilen kısıtlamalar şimdilik hala uygulanıyor. Pandeminin ekonomi üzerindeki etkisi uzun sürebilir.

ZEW'in cari koşullar endeksi eksi 59.5'ten eksi 64.3'e geriledi.

İşsizlik yükseliyor ve şirketler, özellikle hizmet sektöründe, hayatta kalmakta zorlanıyorlar. Avrupa Komisyonu Euro Bölgesi için 2021 büyüme tahminini düşürdü. Hükümetler desteği artırıyor.

Avrupa Merkez Bankası da (AMB) büyük bir ihtimaline daha fazla teşvike ihtiyaç duyulacağına dikkat çekmişti.