Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman İstatistik Ofisi'nin verilerine göre sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 2,1 arttı ve Bloomberg'in yüzde 0,5'lik tahminlerini aştı.

Bu ayki artışa rağmen Avrupa'nın en büyük ekonomisinde toplam üretim hala pandemi öncesi seviyelerin altında. Ülkede imalat sektörü Ukrayna savaşı ve pandemi nedeniyle artan enerji fiyatlarından darbe almıştı. Yüksek borçlanma maliyetleri, zayıf talep ve ekonomik politikaların belirsizliği de imalat sektörünü olumsuz etkiliyor.

Ülkede Cuma günü açıklanan fabrika siparişleri sınırlı artış kaydetmişti. IFO Enstitüsü'nün iş dünyası güveni ve ZEW yatırımcı beklentileri de geçen ay iyileşmişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler Almanya ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 daralmasını bekliyor. Ekonomi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,3 daralmıştı.

İhracat tahminlerden fazla düştü

Yine bugün açıklanan verilere göre ülkede ihracat Şubat'ta önceki aya göre yüzde 2 düşerek 132,9 milyar euro oldu. Beklenti yüzde 0,5 düşüştü.

Şubat'ta ithalat ise yüzde 3,2 artarak 111,5 milyar euroya çıktı.

Böylece Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası şubatta 21,4 milyar euro olarak gerçekleşti. Şubat 2023’te söz konusu fazla 16,9 milyar euro olarak kayıtlara geçmişti.

Destatis verilerine göre, Almanya'nın, en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı, şubatta ocak ayına kıyasla yüzde 0,6 düşerek 8 milyar euro oldu. Söz konusu dönemde Almanya’nın diğer önemli ticaret ortağı ABD’ye ihracatı yüzde 10,2 artarak 13,8 milyar euroya çıkarken, Rusya’ya ihracatı yüzde 1,5 artarak 700 milyon euroya yükseldi. Rusya’dan ithalat da yüzde 23,5 artışla 200 milyon euroya çıktı.