Bloomberght
Bloomberg HT Enerji Almanya'dan Rus iddialarına ret

Almanya'dan Rus iddialarına ret

Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın sözcüsü, Rus boru hattı şirketi Transneft'in Yönetim Kurulu Başkanı Nikolay Tokarev'in iddialarını yalanlayarak, ülkenin Rusya'dan petrol ithalatını durduracağını ve Kazakistan'dan petrol ithal edeceğini açıkladı.

Giriş: 20 Aralık 2022, Salı 17:33
Güncelleme: 20 Aralık 2022, Salı 17:33

Almanya, önümüzdeki yıl Rus petrolü ithal edeceği iddiasını reddederek Kazakistan’dan petrol ithal edeceğini açıkladı.

Almanya, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasının ardından Rusya’dan petrol ithal etmeyi keseceğini açıklamıştı.

Transneft Yönetim Kurulu Başkanı Nikolay Tokarev ise, Almanya’nın Rusya’dan 2023’ün ilk çeyreğinde petrol tedariki isteğinde bulunduğunu açıkladı. Almanya’nın Leuna ve Schwedt rafinerilerine daha önce Rusya’dan ham petrol ithal ediliyordu.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın bir sözcüsü ise, Tokarev’in iddialarını yalanlayarak, “Leuna ve Schwedt rafinerilerindeki şirketler önümüzdeki yılda Rus ham petrolü siparişi vermeyecek. Schwedt rafinerisi, kapasitesini Kazak petrolü için ayırdı” dedi.

Boru hatları vasıtasıyla ithal edilen Rus petrolü, Avrupa Birliği’nin deniz taşımacılığı yoluyla ithal edilen Rus petrolüne koyduğu yasağın dışında kalıyor. Fakat Drujba boru hattı vasıtasıyla petrol tedariki sağlayan Almanya ve Polonya, Rusya’dan boru hatları ile de petrol ithal etmeyecekleri sözünü verdi.

Nikolay Tokarev'in iddiası

Transneft Yönetim Kurulu Başkanı Nikolay Tokarev, Rusya’nın devlet televizyonu Rossiya 24 ile olan röportajında“1 Ocak itibariyle Rusya’dan petrol almayacaklarını duyurmuşlardı. Fakat Polonyalı tüketicilerden, Aralık’ta 360 bin ton ve gelecek yıl 3 milyon ton petrol alımı için istekler aldık. Almanya da ilk çeyrek için istekte bulunmuştu” dedi.

Tokarev ayrıca, Alman rafinerileri için tüm Rus petrolü hacmini Kazak petrolü ile değiştirmenin zor olacağını, teknik olarak Rus petrolünü kısmen değiştirmenin mümkün olduğunu ve bunun siyasi bir karar olduğunu ekledi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Mukhtar Tleuberdi geçtiğimiz hafta, ülkenin yılda iki ila beş milyon ton petrol ihraç edebileceğini duyurmuştu.

Polonyalı rafineri şirketi PKN Orlen’den geçtiğimiz ay yapılan açıklamada Transneft’e yapılan isteğin, “sadece potansiyel geçiş kapasitesini ayırtmak için standart bir prosedür” olduğu belirtilirken, “Rus işletmeciye yapılan başvuru, geçerli kontratların uygulandığı bir durum için verilen teknik bir istek” denmişti.