Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Almanya'nın yıllık 400 bin göçmen artışına ihtiyacı var

Almanya'nın yıllık 400 bin göçmen artışına ihtiyacı var

AB'nin en büyük ekonomisi olan Almanya'nın yıllık 400 bin göçmen artışına ihtiyacı var. Önümüzdeki on yılda demografik nedenlerden dolayı 7 milyon işçi kaybetmesi ve kadınları ve yaşlıları işgücüne dahil etme çabalarının sekteye uğramasıyla, Almanya'nın yarım milyonu aşan ve bu yıl ekonomiye yaklaşık 50 milyar euroya (55,6 milyar dolar) mal olması beklenen vasıflı işçi açığını kapatması gerekiyor.

Giriş: 19 Ekim 2024, Cumartesi 16:40
Güncelleme: 19 Ekim 2024, Cumartesi 16:40

Ricardo Soares da Silva, memleketi Brezilya'yı engebeli güney Almanya ve elektrik teknisyeni olarak daha yüksek maaşlı bir iş için değiştirdiği için pişmanlık duymuyor.

Ancak Porto Alegre'li 36 yaşındaki çalışan, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki sığınmacı sayısındaki artışın aşırı sağcı Almanya için Alternatif'in önderlik ettiği göçmen karşıtı dalgayı körüklemesinin ardından yabancılar için giderek gerginleşen bir atmosferin de farkında. "Burada çalışmak kolay," dedi Hohenstein-Oberstetten'de prefabrik evler inşa eden bir aile şirketinde iş bulan Soares da Silva.

Bu hamle, Almanya'nın yarım yüzyıldan uzun süredir vasıflı yabancıları işgücüne çekmek için attığı en büyük adımın bir parçası. Ancak Şansölye Olaf Scholz'un hükümeti, bu çabaların bazı göçmenlere karşı artan düşmanlıkla karşılaşmasıyla (özellikle yasadışı yollardan gelenler) bir denge eylemiyle karşı karşıya. Bu da onu ülkenin kara sınırlarındaki kontrolleri sıkılaştırmaya yöneltti.

Bir sonraki genel seçime sadece bir yıl kala, Scholz için riskler yüksek. Göç, liderliğini yaptığı son derece popüler olmayan iktidar koalisyonu için alçakgönüllülük yaratan bir dizi eyalet oylamasında belirleyici bir konu olarak ortaya çıktı.

AfD, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Alman devletinde aşırı sağcı bir partinin ilk zaferi olan Thüringen'deki oyu kazandı ve Saksonya ve Brandenburg'da ikinci oldu. Bu ayrıca, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin bu hafta Brüksel'de düzenlenen liderler zirvesi sırasında bloğa gelenleri azaltmak için daha katı kurallar için baskı yapmasıyla Avrupa Birliği'ndeki daha geniş siyasi baskıyı da yansıtıyor.

“Geçtiğimiz yıl Almanya'ya düzensiz olarak gelen 300 binden fazla insan var”

Scholz, Perşembe günü zirvede yaptığı konuşmada, "Düzensiz göçü azaltmak, vasıflı işçilerin göçü de dahil olmak üzere, ihtiyaç duyduğumuz açıklık için ön koşul. Geçtiğimiz yıl Almanya'ya düzensiz olarak gelen 300 binden fazla insan var.” dedi.

Sosyal Demokrat şansölyenin girişimleri, ülkeyi İstihdam Araştırmaları Enstitüsü'nün (IAB) Almanya'nın zaten acı verici bir yeniden dengelemeden sarsılmış bir ekonomiyi sürdürmek için her yıl ihtiyaç duyduğunu tahmin ettiği 400 bin net göçmen artışını sürdürülebilir bir şekilde sağlama yoluna sokmayı amaçlıyor. Bu, önümüzdeki sonbaharda yeniden seçilme şansının azalması ve hem sağ hem de sol partilerin yabancılara yönelik aşırı söylemleriyle sandıkta giderek artan bir popülerlik kazanmasıyla birlikte yaşanıyor.

İşgücü piyasasındaki yabancıların oranı 2010'dan bu yana iki katından fazla arttı, ancak eski muhafazakar Şansölye Angela Merkel'in Suriye, Afganistan ve Irak'tan 1 milyondan fazla insanı kabul ettiği 2015'teki mülteci krizi, ekonominin en kötü performans gösterdiği bölgelerde hayal kırıklığını körükledi. Sığınmacı sayısı o zamandan bu yana üç katına çıkarak rekor seviye olan 3,2 milyona ulaştı. Ancak Almanya'nın önümüzdeki on yılda demografik nedenlerden dolayı 7 milyon işçi kaybetmesi ve kadınları ve yaşlıları işgücüne dahil etme çabalarının sekteye uğramasıyla, Almanya'nın yarım milyonu aşan ve bu yıl ekonomiye yaklaşık 50 milyar euroya (55,6 milyar dolar) mal olması beklenen vasıflı işçi açığını kapatması gerekiyor.

Siyaset Bilimi ve Politika Vakfı'nda kıdemli bir araştırmacı olan ve yirmi yıldan uzun süredir Alman hükümetlerine göç konusunda danışmanlık yapan Steffen Angenendt'e göre, planı Türkiye ve İtalya gibi ülkelerden milyonlarca sözde misafir işçinin geldiği 1950'ler ve 60'ları hatırlatıyor. Angenendt, "O zamanlar işçilere ihtiyacımız olduğu yaygın olarak kabul ediliyordu çünkü aksi takdirde kömür çıkarılmayacak ve arabalar monte edilmeyecekti. Ve nüfusun çoğunluğu için durum bugün de aynı." dedi.