Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Üst düzey bir yetkilinin açıklamasına göre, Almanya Transatlantik ticaret ilişkilerini düzeltmeyi planlıyor ve Avrupa Birliği'nin 4 milyar dolar Amerikan ürününe koyduğu gümrük tarifelerini ertelemek için orta bir yol arıyor.

Almanya, pazartesi günü yapılacak AB ticaret bakanları toplantısında konuyu gündeme getirecek. Toplantıda, Boeing ve Airbus’a sübvansiyon sağlama mevzuundan dolayı 16 yıldır sorunlu olan ticaret ilişkilerinin daha fazla tırmandırılmasından ziyade, birliğin ABD ile ilişkileri yeniden değerlendirilmesi bekleniyor.

Ticaret stratejisine dair bu muhtemel hareket, AB için koronavirüs karantinalarının artış gösterdiği ve tarihin en kötü durgunluklarından birinin yaşandığı hassas bir zamanda geldi.

Yıllardır ABD ile yaşadıkları kısasa kısas şeklinde ilerleyen ticaret kavgası AB ürünlerine 7.5 milyar dolar vergi uygulanmasına neden oldu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass haftasonu yaptığı açıklamada, hükümetin “yeni bir anlaşma” ve ilişkilerin geliştirilmesi için Washington’a sağlam tekliflerde bulunabileceğini belirtti.

Daha önce ne olmuştu?

ABD, Dünya Ticaret Örgütü nezdinde yapılan, Fransız merkezli Airbus’a hukuka uygunsuz yardım verilmesi davasını kazandıktan sonra AB’ye gümrük vergisi uygulama hakkı doğmuştu. Trump yönetimi de bu hükümden faydalanarak Airbus uçaklarına yüzde 15, Fransız şarabı, İskoç viskisi ve İspanyol zeytinlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulamıştı.

Trump AB’nin uygulanan gümrük vergilerine karşılık vermesi halindeyse daha sert bir cevap vereceğine söz vermişti. Dünya ticaret örgütüyse geçen ay AB’ye yeşil ışık yakarak Boeing’e uygunsuz sübvansiyon sağlanmasından dolayı gümrük vergisi uygulama hakkı tanımıştı.