Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Enerji krizinin Avrupa’da etkisini göstermeye devam ederken, Alman hükümeti, ülkenin en büyük gaz ithalatçısı Uniper SE’deki payını yüzde 50’nin üzerine çıkarmayı ve tarihi bir adımla şirketi tamamen kamulaştırmayı değerlendiriyor.

Temmuz ayında 20 milyar euroya yakın olduğu tahmin edilen bir destek paketini kullanan Düsseldorf merkezli Uniper, Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, hâlâ devletten yardıma ihtiyaç duyuyor.

Doğalgaz fiyatlarındaki artış ve Rusya’nın arz kesintileri sonucu şirketin önemli ölçüde zarar etmesinin ardından temmuz ayında devlet, destek sağladığı şirketin yüzde 30 hissesini üzerine almıştı. Rusya’nın arz kesintileri, şirketi sözleşmeleri yerine getirmek için pahalı spot piyasadan gaz satın almaya zorlayarak iflasın eşiğine getirmişti.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Başbakan Olaf Scholz’un yönetiminin şirkete daha fazla sermaye enjekte etmeye ve kamunun şirketteki payını yüzde 50’nin üzerine çıkarmaya hazır olduğu bilgisini verdi.

Bilgilerin gizli olması nedeniyle kimliğinin açıklanmamasını isteyen bir kişi, yönetiminin daha fazla sermaye enjekte etmeye ve hissesini yüzde 50 barajının üzerine çıkarmaya hazır olduğunu söyledi.

Bu adım Almanya’nın, sıcaklıklar kışa doğru düşerken enerji krizinin daha da kötüleşebileceği önümüzdeki aylarda Uniper’in hayatta kalmasını sağlamaya kararlı olduğunu gösteriyor.