Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Federal İstihdam Dairesi’nin verilerine göre, Almanya’da Mayıs’ta işsiz sayısı 15 bin kişi azalarak, toplam işsiz sayısı 2.74 milyona geriledi. Böylelikle, Mayıs ayındaki işsizlik oranı yüzde 6 olarak kaydedildi. Bloomberg'in anketine göre ekonomistler Almanya’nın Mayıs ayı işsiz sayısındaki düşüşü 9 bin kişi olarak öngörmüştü.

Almanya Federal İstihdam Dairesi Başkanı Detlef Scheele yaptığı açıklamada, "İşgücü piyasası Mayıs ayında genel bir iyileşmenin ilk işaretlerini gösterdi. Koronavirüs krizinin etkileri açıkça görülmesine rağmen etkileri git gide azalıyor." dedi.

Diğer taraftan, Almanya’da şirketlerin devletin sağladığı ücretsiz izin programından daha az destek aldığı kaydedildi. Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) verilerine göre, Almanya’da Nisan ayında kısa zamanlı çalışan sayısının yüzde 10 oranında azaldığı açıklandı.

Almanya'da son beş hafta içinde, Kovid-19 vaka ayısının düşmesi ve aşılama hızının artmasının ardından hükümet, mağaza ve restoranların kademeli olarak yeniden açılmasına izin verdi.

İşsizlik sayısındaki olumlu göstergelere rağmen, Almanya’da son haftalarda iyi durumda olan imalat sektörü, tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar nedeniyle yavaşlamaya başladı.