Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEM COŞKUN/BERLİN

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Avrupa çapında barışı tehlikeye atmakla suçladı.

Scholz, "Ukrayna'ya yaptığı saldırıyla Putin bir kez daha açık bir şekilde uluslararası hukuku çiğniyor, yakın komşularına acı ve yıkım getiriyor.

Ukrayna'nın egemenliğini ve sınırlarını ihlal ediyor, masum insanların hayatını tehlikeye atıyor” sözleriyle Rusya’yı kınadı. Bugünü Ukrayna için korkunç, Avrupa için karanlık bir gün olarak değerlendiren Almanya Başbakanı, "Bunların hiçbirinin gerekçesi yok. Bu Putin'in savaşı" dedi.

Baerbock: Rusya için bir utanç günü

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndaki kriz ekibi bu sabah Berlin'de toplandı. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock toplantıdan sonra, "Bugün farklı bir dünyada uyandık" diye konuştu.

Baerbock Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ise Ukrayna ile dayanışma içinde olacaklarını vurgulayarak, "Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırısıyla uluslararası düzenin en temel kurallarını çiğniyor. Dünya, Rusya için bir utanç olan bu günü unutmayacaktır. Almanya ortaklarıyla birlikte gerekli yanıtı verecek” ifadelerini kullandı.

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki Alman vatandaşlarını ülkeyi acilen terk etmeye çağırdı ve "Ülkeyi güvenli bir yoldan terk edemiyorsanız, şimdilik korunaklı bir yerde kalın" uyarısında bulundu. Ayrıca, Almanya'nın Kiev Büyükelçiliği ve Dnipro’da bulunan Donetsk Başkonsolosluğu’nun da geçici olarak kapatıldığı belirtildi.

Lindner: Putin yalancı olduğunu ifşa etti

Ukrayna'ya yönelik saldırıyı bir kabus olarak niteleyen Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Christian Lindner, “Putin yalancı olduğunu ifşa etti" açıklamasında bulundu.

Lindner, Almanya’nın AB, NATO ve G7'den ortaklarla birlikte Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu söyledi ve "Kremlin sert yaptırımlar yaşayacak" vurgusunu yaptı.

Olası mülteci akınına yardım sözü

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise Polonya ve diğer doğu Avrupalı ​​ülkelere, mültecileri kabul etme konusunda yardım sözü verdi.

Faeser, "Komşu ülkelerimize mülteci hareketleri olup olmayacağını çok yakından takip ediyoruz. Büyük çaplı hareketler olması durumunda, etkilenen devletlere - özellikle komşumuz Polonya'ya - büyük destek sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Almanya İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik yetkilileri olası siber saldırıları önlemek için koruyucu önlemleri artırdı ve ilgili kurumları duyarlı hale getirdi.

Almanya yüzde 6 enflasyonla karşı karşıya

Alman Ekonomi Enstitüsü (IW) Ukrayna krizinin geldiği nokta itibarıyla Almanya’da enflasyonu daha yukarı çekeceği tahmininde bulundu. Kurumdan yapılan açıklamada yıllık enflasyonun 2022’de yüzde 6,1'e kadar çıkabileceği belirtildi.

Buna neden olarak Almanya’nın doğalgaz ihracatının yarısından fazlasını Rusya’dan tedarik etmesi gösterildi ve gaz akımında yaşanacak kesintilerin fiyatları daha da yukarı taşıyacağına vurgu yapıldı.