Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:15'te güncellendi)

Altın fiyatları, ABD ile İran'ın daha keskin bir askeri çatışmadan geri adım atıyor görünmelerinin ve bunun sonucu güvenli liman alımlarının azalması ve küresel hisse senetlerinin zemin kazanması ile birlikte Kasım ayından bu yana ilk kez iki gün üst üste düşüş göstermeye yöneldi. Palladyum meteorik rallisini sürdürdü ve tekrar tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Altın Çarşamba günü, İran'ın Irak'daki ABD askeri üslerine misilleme niteliğindeki füze saldırılarının fazla bir hasara neden olmaması ve bu durumun da ABD Başkanı Donald Trump'a gerginliği savaşa doğru yükseltmeme fırsatı vermesinin ardından aşağıda kapandı. Asya'da hisse senetleri, dün Amerika'da başlayan ralliyi sürdürdü.

Sert düşüşe karşın, altın bu yıl halen artıda ve 2019 yılındaki yüzde 18'lik kazancını daha da artırmış durumda. Yatırımcılar halen dikkatlerini halen altın tutmanın fırsat maliyetini düşüren düşük faiz oranları üzerinde tutarken, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı riski, kısmi ticaret anlaşmasının ötesine bir ilerlemenin halen sorgulandığı bir ortamda gündemdeki yerini koruyor.

CMC Markets Singapore Pte tarafından hazırlanan notta, "Jeopolitik belirsizliğin azalmasına karşın, traderlarda temkinlilik duygusu hakim," denildi ve "Bu durum altını, eğer beklenmedik bir olay olursa, tekrar favori duruma gelebilmesi için iyi bir pozisyona koyuyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 1.1 ile 7 Kasım'dan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 1 düşerek ons başına 1,540.33 dolara kadar indi. Fiyatlar İran'ın ABD üslerine saldırdığına ilişkin ilk haberlerin gelmesi ile 1,611.42 dolara kadar çıkarak 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Altın 25 Kasım'dan bu yana ilk kez 2 gün üst üste düşüş gerçekleştirmeye yöneldi.

Fiyatlar düşerken, altın yatırımcıları aynı zamanda dikkatlerini ABD ekonomisinin durumuna ve Fed'in 2019 yılında beklemeye geçmeden önce 3 faiz indirimine gitmesinin  ardından para politikasındaki muhtemel değişikliklere de çevirmiş durumda. ABD'de Cuma günü aylık tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.

Palladyum, otomobil üreticilerinin güçlü talebi ve arz darlığı gibi temel göstergelerinin de desteği ile ons başına 2,148.81 dolara kadar çıkarak yeni bir tarihi zirve daha yaptı. Fiyatlar bu yıl yüzde 9 yükseldi. Gümüş yüzde 1.3 düşerken, platin yatay seyretti.

(11:15'te güncellendi)