Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, güçlenen dolar, artan ABD Hazine tahvili getirileri ve iyileşen istihdam rakamlarıyla 9 haftanın en düşük seviyesinde. Gram altın, Dolar/TL ’deki gerilemeyi takiben 6 ayın en düşüğünde. Gümüş ise hafta başındaki kazançlarının neredeyse hepsini verdi.

Yatırımcıların aşı gelişmeleri ve ekonomik toparlanma çabalarına odaklanmasıyla beraber altın fiyatları ons başına 1.800 doların altına indi. Aşağı yönlü eğilimi yanı sıra altının 50 günlük hareketli ortalaması 200 günlük ortalamanın altına düşmek üzere. Analistler ise bu hareketi “ölüm kavşağı” olarak adlandırarak bunun daha fazla kayba neden olacağını düşünüyor.

Gümüş pazartesi günü 30 dolar seviyesini test ettikten sonra Ağustos ayından beri en büyük kaybını vererek durağanlaştı. CME Group’un gümüş vadelileri için marjinleri 14 bin dolardan 16 bin 500 dolara çıkarması da gümüş fiyatlarının düşüşünde etkili oldu.

Sıkı para politikası ve dolar/TL’deki düşüşle beraber gram altın fiyatları da son 6 aydaki en düşük seviyelerde bulunuyor. Analistler, dolar kurunun, yabancı finansal kuruluşların Türk lirası uzun pozisyonlarında hedef gösterdikleri 6,85 seviyesine inilebileceğini, bu durumda altının gram fiyatının düşüş eğilimini sürdürmesinin beklenebileceğini söyledi.

Ons altın fiyatı

Altın fiyatları sene başından beri yüzde 5’ten fazla değer kaybederek ons başına 1.900 dolar seviyelerinden 1.800 doların altına indi. Cuma günü TSİ 08:42’de yüzde 0,26 yükselişle ons başına 1.798,36 dolar civarından işlem gören ons altın, haftayı yüzde 2,65 kayıpla kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, dolar/TL kurundaki düşüşün hafta başından beri yüzde 2’yi geçmesiyle birlikte Temmuz ayından bu yana ilk defa 420 TL’nin altına inmiş durumda. Gram altın, perşembe günü yüzde 1,7 düşüş yaşadıktan sonra cuma günü yüzde 0,3 yükselişle 412 TL civarında bulunuyor.

Gümüş fiyatı

Gümüş fiyatları, CME Group’un vadeli marjinleri yükselterek yatırımcıların daha fazla para depozitosu yatırmasına neden olmasıyla kazançlarının neredeyse hepsini geri verdi. Gümüş, perşembe günü yüzde 1,5’den fazla düşüş kaydettikten sonra cuma günü yüzde 0,5 yükselişle ons başına 26,48 dolar seviyesinde.