Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, dolardaki güşlenmenin ardından, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasındaki gerilime ilişkin işaretlere ve tüm dünyada hükümetlerin koronavirüs pandemisi ortamında kısıtlamalarını gevşetmeleri ve ekonomilerini tekrar açmalarına yönelik çabalara çevirmeleri ile birlikte düştü.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü bir dizi Twitter mesajında, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in "Birleşik Devletler ve Avrupa'ya yönelik dezenformasyon ve propaganda saldırısının" arkasında bulunduğunu söyleyerek Çin'e yönelik söylemini sertleştirdi. ABD Senatosu, bu açıklamalar öncesi, dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki gerilimin artmakta olduğu bir ortamda, Çinli şirketlerin ABD Borsalarına kote edilmesini zorlaştıran bir yasayı oanyaldı.

Pandemi cephesinde, kıta Avrupa'daki büyük ekonomilerinin yetkilileri, günlük hayattaki kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması ile birlikte, salgının yeniden ortaya çıkma işaretlerine ilişkin verileri yakından izliyorlar. Büyük bankalar, ABD'de ve küresel bazda, işe geri dönmenin planlarını açıklıyorlar.

Öte yandan, ABD merkez bankacıları, Çarşamba günü açıklanan 28-29 Nisan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarına göre, sağlık krizinin ekonmomi üzerinde ciddi tehdit oluşturduğunu düşünüyorlar ve aynı zamanda finansal istikrara yönelik riskler konusunda da endişeliler.

Spot altın, son iki günde yüzde 0.9 yükseldikten sonra yüzde 0.3 gerileyerek Singapur saati ile 13:00'te ons başına 1,742.51 dolara indi. Fiyatlar Pazartesi günü 1,765.43 dolar ile Ekim 2012'den beri en yüksek seviyesini gördü.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.7 düşerken, platin yüzde 2.9 ve paladyum yüzde 2.5 değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Altın fiyatları, ABD doları ile daha önceki ters yönlü hareket ilişkisine biraz daha fazla reaksiyon veriyor," dedi ve "Jeopolitik tansiyonun bir miktar artış göstermesinin altın fiyatlarınındaki düşüşü durdurması gerektiğini söyleyebilirsiniz. Fakat hayır. Bundan kuşkuluyum. Zira dolar ile ters yönlü hareket ilişkisi daha ön plana çıkmmış durumda, çünkü çoğunu Kovid-19'un oluşturmasından dolayı yatırımcılar altın fiyatları içindeki risk primine bakmaya ihtiyaç duymadıklarını düşünmeye başlıyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Birçokları altin fiyatları 1,750 dolar seviyesine yaklaştıkça kârlarını realize etmeye başlamış görünüyor," dedi ve "Faizlerin daha da aşağı düşmesine ilişkin bir işaret yok ve dolar büyük ölçüde istikrar kazanmış görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piysada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Pandemi tarafından tetiklenen altın piyasası türbülansı, altın rafinerisi ve traderı Heraeus Holding GmbH'ye göre, üretimin artması ve lojistik sıkıntıların azalması ile birlikte geride kalmış olabilir.

*Venezule Merkez Bankası, koronavirüsle mücadele için 1 milyar dolarlık altın rezervine giriş amacıyla İngiltere Merkez Bankası aleyhine dava açtı.

*Çin'in üst düzey yetkililerinin Cuma günü, 2020 yılının kalan kısmı için ekonomi politikası özetini duyururken, virüs sonrası ekonomiyi desteklemeye yönelik teşviklerden ne kadar harcama yaptıkları konusuna da değinmeleri bekleniyor.