Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret müzakere yetkilisinin, Pekin'i müzakereler sırasında verdiği taahhütlerden geri adım atmakla itham ederek,  ABD'nin Cuma günü Çin mallarına gümrük tarifelerini artıracağını söylemesinin ardından kazancını korudu.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Pazartesi günü basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ticaret görüşmelerinin halen süreceğini ve Çin'den bir heyetin Perşembe ve Cuma günü Washington'u ziyaret edeceğini söyledi. Bu tartışmalar ile birlikte, Lighthizer, Trump yönetiminin 10 Mayıs gece yarısı 12:01'de Çin'den ithalata ek gümrük vergisi uygulamayı planladığını sözlerine ekledi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 12:43'te ons başına 1,283.04 dolara çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

Commtrendz Risk Management Services direktörü Gnanasekar Thiagarajan, "Ticaret görüşmeleri halen radardan çıkmış değil ve altın, riskten kaçınmanın azalması ve hisse senetlerinin yeniden yükselmesi ile birlikte sakin seyrediyor," dedi ve "Orta Doğu'daki gerilimler ve Hindistan'da Askhaya Tritiya festivalinden dolayı güçlenen talep metali destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Spot gümüş yüzde 0.1 artarken, palladyum Pazartesi yüzde 2.2 düştükten sonra yüzde 0.6 değer kazandı ve platin yüzde 0.8 tırmandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin basın mensuplarına yaptıkları açıklamada, Çin'in geri adımlarının geçen hafta Pekin'deki görüşmeler sırasında belirgin hale geldiğini, ancak Çinli muhattaplarının her şeyin düzeleceği konusunda kendilerini ikna etmeye çalıştıklarını söyledi.

*Mnuchin, ancak bu durumun haftasonu, Çin'in bir dizi konu hakkında geri adım atıldığını gösteren ve anlaşmayı dramatik bir şekilde değiştirme potansiyeli taşıyan bir söylem içeren bir anlaşma taslak metnini göndermesinin ardından değiştiğini belirtti.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Pazartesi günü yüzde 0.2 düştü.

*Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Perakende müşterileri çekmek amacı ile komisyonları düşüren Shares Gold Trust'tan da çıkış var.

*Hindistan'daki kuyumcular, Akshaya Tritiya festivalinin ikinci en büyük altın alım gününde müşteri çekmek için art arda indirim yapıyorlar. İndirimler ve fiyatlarda Şubat ayında görülen beş yılın zirvesinden yüzde 7'ye yakın düşüş, durgun satışların ardından kuyumcuların beklentilerini güçlendiriyor.