Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini küresel ticaret gerilimine ilişkin artan endişelere ve beklenenden daha iyi çıkan ekonomik verilere çevirmesi ile birlikte fazla değişmedi.

ABD Başkanı Donald Trump, yaklaşık 2.4 milyar dolarlık Fransız ürününe gümrük tarifesi getirileceğini duyurdu ve Arjantin ve Brezilya'nın çelik ihracatına tarife getirdi. ABD Fransa'ya yönelik bu adımı, aralarında Google, Apple Inc., Facebook Inc. ve Amazon.com Inc.'nin de bulunduğu ABD teknoloji devlerinin dijital gelirlerine uygulanacak vergiye bir tepki olarak attı. Öte yandan, Çin ürünlerine 15 Aralık'ta uygulanacak gümrük tarifelerinin tarihinin yaklaşması da belirsizliği artıran diğer bir unsur olarak gösteriliyor. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD Başkanı Donald Trump'ın Pekin ile anlaşma olmaması durumunda tarifeleri uygulamaya alacağı uyarısında bulundu.

Ancak Çin ve Avrupa'dan gelen imalat sektörü verilerinin küresel büyümenin istikrar kazanabileceğini işaret etmesinin ardından güvenli liman niteliğinde bir yatırım aracı olan altın için bazı olumsuzluklar olabilir. Fakat bu durum ABD'de imalat sektörü verisinde görülen beklenmedik düşüş ile dengelendi.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:08'de ons başına 1,463.44 dolarda kaldı. fiyatlar geçen ay yüzde 3.2 ile Haziran 2018'den beri en büyük aylık düşüşünü gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 16.9042 dolar civarında kalırken, palladyum Pazartesi günü ons başına 1,862.97 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra 1,851.42 dolar civarında yatay seyretti ve platin ons başına 898.65 dolar civarında kaldı.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Altın, ABD'nin korumacı ticaret tedbirlerinden destek almasına karşın, piyasa iyimserliğinin arttığı bir ortamda yukarı yönde direnç ile karşılaşmaya devam ediyor," dedi ve "Altın, yatırımcıların yenilenen risk iştahı ve artan jeopolitik gerilim arasında denge bulması ile bant seyri göstermeye hazırlanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de devlet medyası, hükümetin yakın bir zamanda "güvenilmez teşekküller" listesi yayımlayacağını kaydetti. Bu adım ABD'li şirketlere yaptırımlara neden olabilir. Böylelikle Çin, ABD ile ticaret görüşmelerinin Hong Kong ve Sincan'daki insan hakları tartışmalarından dolayı tehdit altında olduğunu işaret etti.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi'nin haftalık verilerine göre, para yöneticileri altında net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısını 20,054 artırarak 205,634'e çıkardı.

*Fed'e tekrar para politikasını gevşetme çağrısında bulundu.

*Londra'da altın işlemleri üç yılın en düşük seviyesine indi.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin 190,000 artması bekleniyor.