Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini, Kovid-19 aşısının geliştirilmesinde olası gecikmeye ilişkin endişelerle birlikte dolarda görülen güçlü seyre çevirmeleri sonrası geriledi.

AstraZeneca Plc, deneysel koronavirüs aşısına ilişkin testleri, şirketin çalışmalarına katılan bir kişinin hastalanması dolayısıyla durdurdu. Bu olumsuz reaksiyon, tüm dünyada Kovid-19'a karşı bağışıklığı hızlandırma çabalarını geciktirebilir ya da durdurabilir.

Öte yandan, ABD ile Çin arasındaki gerilim artmaya devam ediyor. Trump yönetimi, Pekin'in Sincan bölgesindeki Uygur Türklerine yönelik baskılarına katılan üç şirketten ithalatı yasakladığını ve diğer altı fima için de benzer tedbiri değerlendirmekte olduğunu duyurdu.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.1 düştükten sonra yüzde 0.3 daha gerileyerek Londra saati ile 07:13'te ons başına 1,926.50 dolara indi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 26.6580 dolarda kalırken, platin yüzde 0.5 yükseldi ve paladyum yüzde 0.1 değer kaybetti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Salı günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yatay seyretti.

DailyFX stratejisti Margaret Yang e-posta yoluya yaptığı değerlendirmede, "Altın fiyatları güçlenen doların baskısı altında," dedi ve "Orta ila uzun vadede, fiyatların, ultra gevşek para politikası ve düşük faiz ortamının altın ve gayrimenkul gibi katı varlıklara güçlü destek sağlaması ile birlikte yükselmesi için potansiyeli var" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya hisse senetleri, koronavirüs aşısının gecikebileceğine ve hisse senetlerinin değerleme seviyelerine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda düşerken, Avrupa endeks vadelileri dalgalı seyretti.

*Sprott Inc.'nin değerli metaller üzerine odaklanan para yöneticisi Peter Grosskopf, altının muhtemelen ABD başkanlık seçiminden kaynaklanan belirsizliğin güvenli liman talebini artırması ile birlikte ilave destek bulacağını söyledi.

*DoubleLine Capital’den Jeffrey Gundlach, altına yönelik yukarı yönlü beklentisini sınırladı, ancak metale yönelik uzun vadeli beklentisinin halen pozitif olduğunu söyledi.

*Çin Ağustos ayında ılımlı tüketici enflasonu açıkladı ve bu durum, gıda fiyatlarındaki artışların yavaşladığını işaret ediyor. Üretici fiyatları deflasyonu gevşedi.

*Avrupa Merkez Bankası politika toplantısını Perşembe günü yapacak.

*ABD'de Cuma günü tüketici enflasyonu açıklanacak.