Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları yükselen tahvil getirilerinin baskısıyla 2. günde de düşüş gösteriyor.

Altının onsu Perşembe günü yüzde 0,5 düşüş kaydettikten sonra yeni güne de düşüşle girdi ve 1.730 dolar civarında fiyatlandı. Altın ile birlikte diğer emtia sınıfı varlıkların da düştüğü görüldü. Gümüş ve platin bunlar arasında öne çıkan varlıklar oldu. Perşembe günü yüzde 0,5 yükseliş kaydeden Bloomberg Dolar Endeksi ise yatay bir seyir izledi.

ABD'de 10 yıllık tahvil getirisi Perşembe günü kritik yüzde 1,70 seviyesini kırarken yeni günde sınırlı da olsa düşüş kaydetti. Yine Perşembe günü ABD 30 yıllık tahvil getirisinin yüzde 2,5 seviyesini kırarak yaklaşık 1,5 yılın en yüksek seviyesini test ettiği görüldü.

Analistler altında Fed Başkanı Jerome Powell'ın mesajlarına ve enflasyon görünümüne dikkat çekti. Guardian Gold Australia'dan John Feeney, Powell'ın tahvil piyasasını sakinleştirmeye yetecek sözler sarfetmediğini belirtirken altın yatırımcılarının bu dönemde tahvil getirileri dolayısıyla yön bulmakta zorlandığını belirtti. Bununla birlikte Feeney enflasyon olduğu sürece tahvil getirileri ve faiz oranlarının yükseldiği bir ortamda altının da yükselebileceği gerçeğini yatırımcıların göz ardı ettiğine vurgu yaptı.

Gram altında düşüş

Ons altındaki düşüşle birlikte yurtiçi piyasalarda gram altın görünümünde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentileri aşan faiz kararı sonrası Türk Lirası'ndaki güçlenme de etkili oldu. Kararın ardından Dolar/TL kurundaki düşüşe paralel olarak gram altın 407 TL'nin altını test etti ve sonrasında bu seviye civarında dengelenme görüldü.

Perşembe günü TCMB kararının ardından yaşanan fiyatlamalar sonrasında Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı günü yüzde 2,32 azalışla 408,00 liradan tamamladı.

İstanbul Kapalıçarşı'da, kapanışta çeyrek altın 662,00 lira, Cumhuriyet altını 2.709 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 2,32 düşüşle 408 liradan işlem gördü.

TCMB sıkı duruşunu koruyor

TCMB Mart toplantısında politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 19'a çıkarırken güçlü sıkılaşma mesajlarını da korudu. Piyasanın beklentisi faizin 100 baz puan artırılması yönündeydi. Karar metninde enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki riskler dikkate alınarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verildiği vurgulandı.

Metinde gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılabileceği de işaret edildi.