Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dolarda güvenli liman aramalarının etkisi ile yaklaşık dört yılın en büyük aylık düşüşüne yöneldi.

ABD para birimi, yükselişini Çarşamba günü de sürdürdü ve beş ay süren düşüş serisini sonlandırmaya hazırlanıyor. Dolar son haftalarda altının yönü konusunda temel belirleyici konumunda ve koronavirüs pandemisinin büyük ekonomilerde yayılmasını sürdürmesine karşın, metalin güvenli liman özelliğinin aşınmasına neden oluyor. Altın bu ayki düşüşüne karşın, altın destekli Borsa fonlarına (ETF) girişlerin etkisi ile üst üste sekizinci çeyrekte de yükselişe yöneldi.

Altın piyasası Çarşamba günü kaotik ABD başkanlık canlı yayın tartışmasını fazla dikkate almamış görünüyor. Bu tartışmada ABD Başkanı Donald Trump ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden birbirleri için hakarete varan söylemlerde bulundu ve sık sık birbirlerinin sözünü kesti. Yatırımcılar ayrıca Washington'da yeni teşvik paketine yönelik görüşmeleri de yakından takip ediyor. Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Pelosi'nin sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre, Çarşamba günü bu konu hakkında bir kez daha görüşmeye hazırlanıyor.

Spot altın yüzde 0.8 düşerek Londra saati ile 10:26'da ons başına 1,883.25 dolara geriledi. Metal Eylül ayında yüzde 4.3 düştü ve Kasım 2016'dan bu yana en büyük aylık kaybına yöneldi. Ancak bu düşüşe karşın altın bu çeyrekte halen yüzde 5.7 yukarıda.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 2.3 düştü ve bu ayki kaybını yüzde 16'ya yükseltti. Platin yüzde 1.9 değer kaybederken, paladyum yüzde 0.7 düştü.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve bu ayki kazancını yüzde 1.9'a çıkarttı.

StoneX analisti Rhona O’Connell, "Piyasalar ağız dalaşı bekliyorlardı ve başkanlık tartışmasından bunu fazlasıyla buldular," dedi ve "Uzun vadeli destek faktörleri yerini koruyor ve seçim sürecinden çıkabilecek üç olası sonuç da altın için yukarı yönlü bir faktör olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Altın dolardaki yükselişin etkisi ile geriliyor ve yatırımcılar yeni teşvik paketi konusundaki gelişmeleri yakından izliyor" dedi.

MKS Switzerland SA işlem müdürü Joseph Stefans, "(Başkan adayları) Tartışma piyasalara olası sonuç hakkında ipucu vermedi," dedi ve "Bu nedenle çok kısa vadede piyasaların volatil kalmasını ve altının dolar ve hisse senedi piyasalarından yön bulmaya devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altının son yıllardaki yükselişinin önemli desteklerinden bir olan merkez bankalarının altın alımlarının, bu yılki yavaşlamanın ardından 2021'de artış göstermesi bekleniyor.

*New York Fed Başkanı John Williams, yılın kalan kısmında ve gelecek yılın başlarında oldukça güçlü bir toparlanma görmeye devam etme konusunda iyimser olduğunu söyledi.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Eylül ayı istihdam raporu, başkanlık seçimi öncesi son rapor olacak.