Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın bir kez daha uzun süredir devam eden zorlu zamanlarda etkili güvenli liman olma ününün hakkını veriyor. Metal, Çin'de ortaya çıkan ölümcül koronavirüsün insani ve ekonomik etkilerine ilişkin artan endişelere bağlı olarak son altı yılın en yüksek seviyesi yakınında işlem görüyor. altındaki bu yükseliş madencilik şirketlerinin hisselerinin de değer kazanmasına yol açıyor.

Altın fiyatları, Almanya'da ilk vakanın görülmesi ile birlikte, yatırımcıların dikkatlerini virüsün yayılmasına ilişkin gelişmelere çevirmesinin ardından Pazartesi günü sert yükselmesi sonrası yatay seyretti.  Çin'de ölü sayısının 100'ü aşması ve vaka sayısının hızla artması ile birlikte, Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü hastalığa yönelik tedbirleri değerlendirmek üzere Pekin'e gidiyor.

Altın, güvenli varlıklara kaçıştan faydalanarak 2020 yılında yüzde 4'ten fazla değer kazanırken, hisse senetleri ve sanayi emtiası sert satışlarla karşılaştı. Yatırımcılar virüsün Çin'in ve aynı zamanda Çin dışındaki ekonomilerin büyümelerine etkilerini değerlendiriyor. Krizin genişlemesi ile birlikte, finans piyasaları, bu hafta Fed'in politika toplantısının ardından Başkan Jerome Powell'ın yapacağı değerlendirmeleri de izleyecek.

AxiCorp Financial Services Pty baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Hisse senedi piyasalarında virüsten kaynaklanan satış dalgası muhtemelen kısa vadede altın talebini güçlendirecektir," dedi ve "Virüsün daha hızlı yayılması ise küresel büyüme için diğer bir güçlük oluşturacak ve bu da altın için yukarı bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de finans piyasaları, yetkililerin normalde 30 Ocak'ta sona erecek Yeni Yıl tatilini seyahatleri kısıtlamak ve virüsün yayılmasını önlemek için uzatmaları ile birlikte Pazartesi gününe kadar kapalı kalacak. Yetkililer aycıca virüsü kontrol altında tutabilmek için yaklaşık 40 milyon kişinin yaşadığı bazı kentlere seyahat yasağı getirdi.

1,600 Dolara Yaklaşıyor

Spot altın Pazartesi günü ons başına 1,582.06 dolar ile Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından Singapur saati ile 11:36'da 1,580.52 dolar seviyelerinde yatay seyretti. Altın, bu ayın başlarında, ABD ile İran arasındaki gerilimin artması ile birlikte gün içi bazda 1,600 dolar seviyesinin üzerini görmüştü.

Altın madenciliği şirketlerinin hisse senetleri Sydney'de değer kazanırken, piyasa genel olarak aşağı yönde hareket etti. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd. yüzde 2.4 kadar değer kazanırken, Evolution Mining Ltd. yüzde 3.5 kadar yükseldi.

AxiCorp'tan Innes, "Şimdi gözler Fed'e çevriliyor," dedi ve "Dikkatler Powell'ın yorumlarında ve Fed'in bilanço genişlemesinden dolayı likidite enjekte etmesi ile ortaya çıkan finansal istikrar riskine yönelik sorulara nasıl yanıt vereceğinde olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş fazla değişmezken, platin yüzde 0.5 yükseldi ve palladyum Pazartesi günkü yüzde 6.6'lık kaybın ardından yüzde 1.3 prim yaptı.