Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yavaşlayan küresel büyüme, ticaret gerilimi ve merkez bankalarının gevşeme adımlarının güvenli liman alımlarını desteklemesi ile birlikte üst üste dördüncü çeyreği de yükselişle geçerek sekiz yılın en uzun çeyrek dönem kazanç serisini gerçekleştirmeye yöneldi. Palladyum da oldukça iyi bir performans göstererek rekor seviyeye çıktı ve 2000'den bu yana en iyi çeyrek dönem kazanç serisini gerçekleştirdi.

Altın Temmuz ayından bu yana, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla 200 tondan fazla altın almaları ve bu fonlara her ay net giriş olmasının ardından yaklaşık yüzde 6 değer kazandı. Ancak boğaların bu noktadan daha da yukarı gitmekte zorlandıklarına ilişkin işaretler var: Fiyatlar Eylül ayında olumlu sinyallerin bol olmasına karşın düştü. Spot altın Pazartesi günü gevşedi.

Altın bu yıl, küresel büyümeyi olumsuz etkileyen ABD-Çin ticaret savaşı ortamında merkez bankalarının faiz indirimine gitmeleri ile birlikte ralli yaptı. Jeopolitik gerilimler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın karşı karşıya bulunduğu azil soruşturması belirsizliğin daha da artmasına neden oldu. Bu hafta yatırımcıların dikkatleri aralarında ABD aylık istihdam verisinin de bulunduğu bir dizi ekonomik veriye ve ABD ekonomisi ve para politikasının durumu konusunda son işaretleri almak için Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve New York Fed Başkanı John Williams'ın yapacağı konuşmalara çevrildi.

Commtrendz Risk Management Services Pvt direktörlerinden Gnanasekar Thiagarajan, "Altına baktığımızda orta ila uzun vadeli görünüm halen oldukça iyi," dedi ve "Kısa vadeli zayıflık, ticaret savaşının yumuşadığına ilişkin işaretler ile birlikte bir düzeltme hareketi" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın, 4 Eylül'de ons başına 1,557.11 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 düşerek Singapur saati ile 13:24'te 1,492.97 dolara indi. Spot palladyum, en büyük üretici MMC Norilsk Nickel PJSC'nin piyasada açığın büyümekte olduğuna ilişkin öngörüsünün ardından ons başına 1,697.39 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı ve bu çeyrek yüzde 10 yukarıda. Gümüş ve platin de bu çeyrekte yükseldi.

Ticaret savaşının izleyeceği yol önümüzdeki çeyrekte altının kaderini belirleyecek. Trump yönetimi Çinli şirketlere ABD yatırımlarına sınırlama getirmeyi değerlendirdiğine ilişkin haberleri kısmen reddederken, Pekin piyasalarını açmaya devam edeceği taahhüdünde bulundu. İki ülke arasındaki anlaşmazlık Salı günü, Çin Komünüst Partisi'nin iktidara gelmesinin 70'nci yıldönümünde Devlet Başkanı Xi Jinping'in yapacağı konuşma sonrası tekrar ön plana çıkabilir.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, yatırımcılar ayrıca, Fed'in kısa vadeli faizlerdeki yükseliş sonrası piyasaya müdahale etmesine neden olan likidite darlığına ilişkin iaşretlerin ardından ABD'de kısa vadeli sermaye piyasalarındaki hareketleri de izleyecek.