Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, İran'ın üst düzey askeri yetkililerinden General Kasım Süleymani'nin geçen hafta öldürülmesinin ardından missillemede bulunarak Irak'taki ABD askeri tesislerine füze saldırıları düzenlemesinin ardından gelen güvenli liman alımları ile altı yılı aşkın süredir ilk kez ons başına 1,600 dolar seviyesinin üzerini gördü.

Fiyatlar, İran'ın Irak'taki iki ABD askeri üssüne sabah saatlerinde bir dizi füze saldırısında bulunmasının ardından yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı. Altın daha sonra, İran Dışişleri Bakanı'nın ülkesinin orantılı tedbirlerini sonlandırdığını ve saldırılara karşı kendilerini koruyacaklarını ancak savaş ya da gerilim istemediklerini kaydetmesinin ardından kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Saldırılar sonrası üslerde can kaybı ya da ciddi hasar olup olmadığı konusunda açık bir bilgi gelmedi. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, "her şey yolunda" dedi ve "şimdilik her şeyin iyi" olduğunu söyledi. ABD Başkanı ABD saati le Çarşamba sabahı bir açıklama yapacağını kaydetti.

Oanda Corp. analisti Jeffrey Halley, "Saldırı beni şaşırttı,"" dedi ve "İran'ın misllemede bulunmak için böyle aleni bir adım atmasına çok şaşırdım. ABD'yi neredeyse şok ve korkutucu bir tepkiye davet ediyorlar. Sadece altın, gümüş ve petrolün Asya seansında bu sabah güçlü kazançlarını konsolide ettiğini görebiliyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Altın yüzde 2.4 yükselerek ons başına 1,611.42 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra kazancının önemli kısmını geri vererek Singapur saati ile 10:55'te 1,586.24 dolara çekildi. Vadeli altın kontratları yüzde 2.5 kadar yükseldi. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü Kasım ayından beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Diğer değerli metallerden, gümüş Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ham petrol değer kazanırken, ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.