Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(10:35'te güncellendi)

Altın fiyatları, Çin'in ABD'den rekor miktarda soya fasülyesi satın almaya hazırlanması ve bunun da iki ülke arasındaki gerginliğin azalmakta olduğuna ilişkin bir işaret olarak değerlendirilmesi ile birlikte düştü. Gümüş kayıplarını dördüncü güne taşıdı.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD'den soya fasülyesi alımlarının artırılması, düşük fiyatların Çin'e "faz bir ticaret anlaşması" dahilinde taahhüt ettiği alımlar gerçekleştirmesinde yardımcı olması ile geldi. ABD ve Çin bu hafta gerçekleştirdikleri altı aylık gözden geçirme görüşmelerinde, faz bir ticaret anlaşmasına yönelik taahhütlerini bir kez daha vurguladı ve bu durum iki ülkenin ticaret konusunda işbirliğine gitmede istekli olduklarını işaret ediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell Perşembe günü Kansas City Fed'in her yıl düzenlediği Jackson Hole sempozyumunda, Fed'in uzun süredir beklenen politika çerçevesi gözden geçirmesi konusunda konuşacak. Piyasaların dikkatlerini çevirdiği bu konuşmaya ilişkin görüşler, merkez bankasının enflasyon için daha geniş toleransı ve büyük çaplı teşvik paketleri ile devam eden zayıf ekonomik faaliyet ve işgücü piyasasında atıl kapasite arasında bölünmüş durumda.

Spot altın, son üç günde değer kaybettikten sonra yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,918.09 dolara gerileyerek kaybını dördüncü güne yaydı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.2 düşerek ons başına 26.2007 dolara indi ve kayıplarını dördüncü güne taşıyarak Mart ayından bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Platin yüzde 0.9 düşerken, paladyum yüzde 0.2 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Bloomberg Intelligence kıdemli analisti Daniel Kang, "Altın fiyatları kısa vadede 2,000 dolar civarında konsolide olurken, metal güvenli liman özelliğinden, negatif reel faizlerden ve dolardaki değer kaybından dolayı iyi destek bulmaya devam ediyor" dedi.

Sprott Inc. CEO'su Peter Grosskopf, hazırladığı raporda, parasal ve mali teşviklere dikkat çekerek, "Altın fiyatları 2,000'li seviyelerin ortalarına doğru yönelmeli," dedi ve "Altın, hem kısa hem de orta vade bazında, risksiz muadili ABD Hazine tahvilleri ile karşılaştırıldığında iyi pozisyonlanmış durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), kurumun başkanı Stephen Hahn'ın Kovid-19 hastaları için deneysel terapinin faydalarını önemli ölçüde abartmasının ardından eleştiriler ile karşı karşıya kaldı.

*Tokyo, Hong Kong ve Şanghay'da işlem gören hisse senetleri düşük hacimli işlemlerle gerilerken, S&P 500 endeks vadelileri, dün hem gösterge hem de Nasdaq Bileşik Endeksi'nin yeni tarihi zirvelerine tırmanmasının ardından yatay seyretti.

*ABD'de birinci el konut satışları Temmuz ayından tahminleri aşarak 14 yılın zirvesine tırmandı ve altının güvenli liman olarak cazibesini azalttı.

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Salı günü, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üst üste altı gün arttıktan sonra düştü.

(10:35'te güncellendi)