Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini koronavirüsle mücadeleye ilişkin pozitif işaretlere ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) teşvik tedbirlerine çevirmeleri ile birlikte düştü.

Virüs kaynaklı ölümler İspanya, İtalya ve Fransa'da bir ayı aşkın sürenin en güçlü yavaşlamasını gösterdi ve bu üç ülke ayrıca ekonomilerini açma yönünde küçük çaplı adımlar atacaklarını açıkladılar. New York'ta hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık bir ayın en düşük seviyesine inerken, Vali Andrew Cuomo inşaat ve imalat sektörlerinde faaliyetin kademeli olarak başlayabileceğini işaret etti.

BOJ devlet tahvili alımlarında sınırı kaldırdı ve özel sektör tahvilleri ve ticari kağıt alımlarında varlık tutma miktarını 20 trilyon yene çıkardı. Fed ve Avrupa Merkez Bankası da bu hafta politika kararlarını açıklayacak.

Spot altın, geçen hafta yüzde 2.8 yükseldikten sonra yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 12:22'de ons başına 1,722.30 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 düştü.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Altın, açık ipuçlarının olmaması ile birlikte dalgalı seyre döndü. ETF'ler alıcılı, merkez bankaları tedbir alıyor ve ekonomik veriler zayıf. Tüm bunlar altın için pozitif faktörler, ancak büyük ölçüde fiyatlandılar. Piyasa oyuncuları şimdi ülkelerin virüs ile ilişkili kısıtlamaları ne kadar çabuk kaldırabileceğine ilişkin endişe duyuyor. Tüm büyük ekonomiler kısıtlamaları kaldırma yönünde çalışıyor ve eğer bu olursa, altın alımı için fazla bir sebep kalmayacak. Tüketici alımları da endişe kaynağı," dedi ve "Bu nedenle altın için uzun dönemli görünüm olumlu, ancak metal yeni tetikleyicilerin olmamasından dolayı tükenmişlik işaretleri veriyor. Dikkatler bu hafta merkez bankalarında olacak. Ancak merkez bankalarından dramatik bir adım gelmezse, altın zorlanacak" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 15.3017 dolara çıkarken, platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 771.73 dolar ve paladyum yüzde 1.1 prim yaparak ons başına 2,056.10 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hedge fon yöneticileri altında net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısını 3 haftanın en düşüğüne indirdi.

*Avustralya'nın en büyük altın rafinerisi, New York vadelileri ile Londra'daki spot piyasa arasındaki fiyat farkının açılmasına yol açan ABD'deki arz darlığını hafifletmek için 1 kilogramlık külçe altın üretimini artırdı.

*Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü itibariyle üst üste 25 gün arttı ve böylelikle rekor yükseliş serisi gerçekleştirdi.