Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, dün Wall Street'te Suudi Arabistan ve Rusya arasında petrol fiyat savaşının başlaması ve koronavirüsün etkilerine ilişkin endişeler ile tetiklenen 2008'den bu yana en sert satış dalgasının ardından pyasaların istikrar kazanması ile birlikte düştü. Platin ve paladyum değer kazandı.

Altın düşmesine karşın, yatırımcıların güvenli liman aramasının etkisi ile yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyeleri yakınında tutundu. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları Pazartesi günü itibariyle üst üste iki günde 20 tondan fazla arttı ve yeniden tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı.

Salı günü piyasalarda risk iştahını artıran diğer bir unsur da ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıydı. ABD Başkanı, gelir vergisinde indirime gitmeye hazırlandıklarını kaydetti ve koronavirüsten olumsuz etkilenen sektörler için "çok büyük çaplı destek" sağlanacağını söyleyerek teşvik ihtiyacına ilişkin görüşlerini değiştirdiğini işaret etti. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, teşvik paketi seyahat sektörü için bir yardımı içermeyecek. Bu haber, planın yatırımcıları tatmin edecek denli kapsamlı olmayacağı yolundaki riski artırıyor.

Spot altın yüzde 1.8 düşerek ons başına 1,649.48 dolara kadar indikten sonra Londra saati ile 07:35'te 1,661.24 dolara geldi. Fiyatlar Pazartesi günü 1,703.39 dolar ile 2012 sonundan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Standard Chartered değerli metaller analisti Suki Cooper, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Altının şu anda iki yöne de çekildiğini düşünüyoruz. Ve bu, hisse senedi piyasalarında bu denli sert satışlar görülen dönemlerde olağan bir durum değil," dedi ve "Yatırımcıların yüksek kaliteye ve likit varlıklara dönmeleri gerek. Altın, özellikle son dönemlerde gördüğümüz büyük çaplı yükselişler dikkate alındığında, bu likit varlıklardan biri. Yatırımcılar altında kar realizasyonuna gidebilir ve tekrar güvenli liman olarak altına dönebilir. Kısa vadeli baskı, yatırımcıların altın varlıklarına ekleme yapmak için oldukça bol alanlarının olmasından dolayı muhtemelen sürmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş Pazartesi günü yüzde 1.9 düştükten sonra yüzde 0.5 yükselerek ons başına 17.0996 dolara tırmandı. Platin yüzde 1.3 değer kazanarak ons başına 876.43 dolara yükselirken, paladyum yüzde 1.1 prim yaparak ons başına 2,525.09 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD endeks vadeli kontratları, Pazartesi günkü sert düşüşün ardından ılımlı yükselişler gösterdi. Petrol kayıplarının bir kısmını geri alırken, ABD Hazine tahvil faizleri sıçrama yaptı.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika toplantısını Perşembe günü gerçekleştirecek. Bankanın bu toplantıda gevşemeye gitmesi bekleniyor.

*İtalya, hızla yayılan koronavirüsü kontrol altına alabilmek için ülke çapında karantina uygulayan ilk ülke oldu.