Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların parasal gevşemeye ilişkin işaretler araması ile birlikte, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu hafta Kongre'de yapacağı kritik konuşma öncesi, üç gün art arda düştükten sonra sakin seyretti.

ABD'de geçen hafta açıklanan tarım dışı istihdam verisi güçlü bir ekonomiyi işaret etti ve piyasaların halen bir faiz indirimini fiyatlamalarına rağmen, Fed'in ay sonundaki politika toplantısından ne beklenmesine ilişkin şüpheleri artırdı. Powell Çarşamba ve Perşembe günü Kongre'de para politikası ve ABD ekonomisinin durumuna ilişkin konuşma yapacak.

Yatırımcılar ayrıca, ABD Dışişleri bakanlığı'nın Tayvan'a silah satışını onaylaması ve bunun da Tayvan'ın kendi toprağı olduğunu iddia eden Çin'i  kızdırma ve ticaret savaşını daha karmaşık hale getirme olasığını artırmasının ardından jeopolitik riskleri de izliyor. Öte yandan, ABD ile İran arasında bu ülkenin nükleer programına ilişkin gerilim de devam ediyor.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:39'da ons başına 1,395.14 dolarda kaldı. Fiyatlar son üç günde yüzde 1.6 düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Pazartesi günü yüzde 0.1 yükseldikten sonra fazla değişmedi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Powell'ın konuşması, para politikası konusunda yön arayan traderlar için temel odaklanma noktası olacak," dedi ve "Fed'in duruşunda ani bir değişim, traderların faiz indirimi beklentilerini yeniden gözden geçirmeleri ile birlikte piyasalarda volatilite yaratacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden spot gümüş yüzde 0.2 yükselirken, platin yüzde 0.5 ve palladyum yüzde 0.3 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın piyasası, traderlar ve yatırımcıların Fed'in ne zaman faiz indirimine gidebileceğini okumakta zorlanmaları ile bi,rlikte 2016 sonundan bu yana en büyük fiyat dalgalanmasını yaşıyor.

*Hedge fon yöneticileri, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, altında net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısını 21 ayın zirvesine çıkardı.

*Wall Street'te artan sayıda Döviz analisti, ABD Başkanı Donald Trump'ın zayıf dolar için isteğinin kelimelerin ötesine geçebileceğini ve dövize müdahale olabileceğini dile getiriyor.

*Enflasyonun önemli ölçümlerinden biri olan çekirdek tüketici fiyatları endeksinin Haziran ayında önceki aya göre yüzde 0.2 artması, manşet TÜFE'nin ise değişmemesi bekleniyor. ABD'de bu veriler Perşembe günü açıklanacak.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 2,307.3 tona çıkarak 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.

*Fed2in toplantı tutanakları Çarşamba günü ve AMB'nin tutanakları Perşembe günü açıklanacak.