Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarının ABD'de beklenenden güçlü çıkan enflasyon verilerine ağır basması sonrası haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Powell, Kongre konuşmalarının ikinci gününde, merkez bankasının, enflasyon ile işsizlik oranı arasındaki bağın kopması ile birlikte para politikasını gevşetmek için alanı olduğunu söyledi. Ancak ABD'de Perşembe günkü tüketici fiyatları verisinin güçlü çıkması, politika yapıcılarının Temmuz sonunda alacakları faiz kararını daha karmaşık hale getirdi. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Perşembe günü 1 ayın zirvesine çıkmasının ardından geriledi.

Yatırımcılar ayrıca, Singapur'un ikinci çeyrekte beklenmedik bir şekilde ekonomide daralma olduğunu rapor etmesinin ardından ticaret savaşının küresel büyüme üzerindeki etkilerini de dikkatle izliyor. Singapur, ekonomisinin büyük oranda dış ticarete dayanmasından dolayı genellikle dünya talebinin durumu konusunda fikir verebiliyor.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 1.1 düştükten sonra yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 12:10'da ons başına 1,407.99 dolara ulaştı. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.6 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, hazırladığı notta, "Fiyatlarda dün görülen zayıflık, ABD'de beklenenden daha iyi çıkan işgücü ve enflasyon verilerinin Fed'in ay sonunda 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği beklentilerini artırmasından kaynaklandı," dedi ve "Altın fiyatlarının yükselmesine neden olan sebepler geçerliliğini koruyor, ancak 26 Temmuz'da açıklanacak olan ABD 2. çeyrek büyüme rakamı açıklanana dek, yaz dönemi koşulları ile birlikte çalkantılı bir fiyat hareketi görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve platin yüzde 0.2 yükselirken, palladyum yüzde 0.4 gerileyerek son altı haftanın ilk haftalık düşüşüne yöneldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Guvernörü Lael Brainard, ABD merkez bankasının faiz kararı alırken ekonomiye yönelik aşağı yönlü riskleri dikkate alması gerektiğini söyledi.

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcıları, Haziran ayında gerçekleştirdikleri toplantıda, Euro Bölgesi ekonomisine daha fazla teşvik sağlamak için hazır olma konusunda anlaşmaya vardı. Bu hareketin ardından faiz indirimleri de gelebilir.

*ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in, Devlet Başkanı Xi Jinping ile geçen ay G-20 zirvesi sırasında yaptığı toplantıda daha fazla ABD tarım ürünü alacağı yolunda verilen taahhüdün yerine getirilmediği şikayetinde bulundu.

*Altın traderları ve analistleri, Bloomberg'in haftalık anketine göre, Fed Başkanı Powell'ın güvercin yorumlarının ardından altın için yukarı yönlü beklentilerini korudu.

ABD'nin Döviz piyasasına müdehale edebileceğine ilişkin söylentiler, Goldman Sachs Group Inc.'nin Wall Street'te konuşulmaya başlayan bu konuya dikkatini çevirmesi ile birlikte daha güçlü dillendirilmeye başlandı.