Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Spot altın, dolardaki sert düşüş ve küresel ekonomiye ilişkin endişelerin güvenli liman talebini güçlendirmesi sonucu, uzun süredir gözünü diktiği tüm zamanların en yüksek seviyesini aştı. Gümüş de bu furyadan yararlandı ve yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Spot altında ons başına 2,000 dolar seviyesinin yolunu açan bu hareket, dolar göstergesinin, ABD'de negatif reel faizler ve Fed'in bu haftaki toplantıda genişlemeci para politikası duruşunu koruyacağı beklentileri ile birlikte bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesini görmesinin ardından geldi. Yatırımcıların kesintisiz talebi de fiyatlardaki artışlara yardımcı oldu; altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu yıl şimdiden 2009'daki rekor seviyesini aştı.

Dünya daha önce benzeri görülmemiş ekonomik ve siyasi kargaşa döneminden geçerken, altının şimdi 2,000 dolar seviyesini hedefliyor. Piyasadaki bazı uzmanlar, metalin bu seviyeyi de aşabileceğini düşünüyor.

Spot altın ons başına 1,944.71 dolara kadar çıktı ve 2011'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesini 20 dolardan fazla aştı. Spot altın Londra saati ile 07:32'de 1,933.44 dolar civarında seyrediyordu.

Comex piyasasında, vadeli altın kontratları, sonraki vadeli kontratın açılmış pozisyon sayısının önceki vadeninkini aşmasının ralliye ek destek sağlaması dolayısıyla 1,966.50 dolara kadar çıkarak rekor seviyeye tırmandı.

Yatırımcılar, koronavirüs pandemisinin küresel büyümeyi olumsuz etkilemesi ile birlikte güvenli liman niteliğinden dolayı altına yöneldi. Ancak metali destekleyen faktörlerin listesi oldukça uzun; jeopolitik gerilim artıyor, reel faizler sert düştü, dolar zayıflıyor ve tüm dünyada hükümetler ve merkez bankaları ekonomilerini desteklemek için daha önce görülmemiş büyüklükte teşvik paketleri açıklıyor.

MineLife Pty kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Güçlü kazançlar kaçınılmazdı zira Fed'in finans sistemine büyük miktarlı para pompalaması ve zayıf dolar ve negatif reel faizlerin de ek katkı sağlaması ile birlikte altın fiyatlarının rekor seviyelere çıktığı küresel finans krizi sonrası döneme benzer bir ortama girdik" dedi ve altının önümüzdeki haftalarda 2,000 dolar seviyesini radarına almadan ve bu seviyenin üzerine çıkmadan önce konsolide olabileceğini belirtti.

Enflasyon da altın fiyatlarına tarihi çerçevede bakılmasında önemli rol oynıyor. Spot altın Pazartesi günü 1,944.71 dolara akdar çıkarak önceki tarihi zirvesini 20 dolardan fazla aştı, ancak enflasyon ile düzeltildiğinde, fiyatlar 2011 zirvesinin altında kalıyor ve 1980'de ikinci petrol şoku ortamında görülen tarihi zirvenin ise oldukça altında.