Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik adımlar atılması ve hisse senetlerindeki yükselişlerin güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltması sonucu düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Fiyatlar dünyanın en büyük iki merkez bankası Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bu haftaki politika toplantıları öncesi ons başına 1,700 doların altına indi.

Altın, ABD hisse senetlerinin, aralarında Florida'nın da bulunduğu bazı eyaletlerin kısıtlamaları gevşetme yönünde adımlar atması ile birlikte yaklaşık yedi haftanın en yüksek seviyesine çıkması sonrası geriledi. Koronavirüsten en fazla etkilenen ülkelerden biri olan İtalya yeniden açılma yönünde adımlar atmaya hazırlanıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüs pandemisinin henüz bitmekten çok uzak olduğu uyarısında bulundu.

Altın halen küresel salgın ortamında yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi yakınında kalırken, yatırımcılar, ekonomilerin yeniden faaliyete başlamaları dikkate alındığında, fiyatların daha da yükselmesi için boşluk olup olmadığını sorguluyor. Aynı zamanda, Fed ve AMB'nin Çarşamba ve Perşembe günü politika kararlarını açıklayacak olmaları ile birlikte, hükümetler ve merkez bankalarının büyümeyi destekleme amaçlı teşvik programları da yakından izleniyor.

Phillip Futures Pte'nin emtiadan sorumlu kıdemli yöneticisi Avtar Sandu, "Altın hisse senetlerindeki güçlü seyirden dolayı bir miktar baskı altında kalırken, Covid-19'dan dolayı ortaya çıkan talep çöküşü göz ardı edilemez. Ancak finans piyasalarında volatilite halen yüksek ve değerli metaller, özellikle altın, iyi bir hedge olarak kalmaya devam ediyor" dedi ve dahası, faaliyetteki sıçramanın geri çekilebileceğini sözlerine ekledi.

Spot altın yüzde 1 düşerek ons başına 1,696.87 dolara kadar indikten sonra Singapur saati ile 11:37'da 1,697.12 dolara geldi. 14 Nisan'da 1,747.36 dolara kadar ralli yaparak 2012'den beri en yüksek seviyesini gören altın Pazartesi ve Cuma günü toplam yüzde 1 kaybetti.

Fiyatlardaki düşüş, Bloomberg'in derlediği verilere göre, altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) varlıkların 25 gün üst üste arttıktan sonra Pazartesi günü gevşemesin ardından geldi.