Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının küresel büyümeyi olumsuz etkilediğine ilişkin endişelerin risk iştahını azaltması ile yükselişini üçünü güne taşıdı.

Traderlar, küresel hisse senetlerinin 2019 yılının ilk aylık kaybına yönelmesi ile birlikte, ticaret geriliminin etkilerini anlayabilmek için ekonomik verileri yakından izleyecek.

Spot altın geçen hafta yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.2 daha tırmanarak Singapur saati ile 12:43'te ons başına 1,286.97 dolara tırmandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında derinleşen siyasi anlaşmazlıklar, yatırımcıların küresel büyümenin olumsuz etkileneceği endişelerine kapılması ile birlikte, risk iştahında kayda değer düşüşe neden oldu," dedi ve "Güvenli liman niteliğindeki varlıklar, ABD-Çin ticaret savaşı ve Brexit gibi piyasa belirsizliklerinden dolayı risk iştahının düşmesi ile birlikte destek bulmaya devam edecek. Altın, piyasaların dolardaki güçlü seyir ve artan piyasa belirsizliği arasında salınması ile birlikte bant seyri göstermeye hazırlanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin yüzde 0.2 ve palladyum yüzde 0.3 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Ana akım Avrupa Birliği partileri, Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerinde popülistlere karşı zeminlerini korudu.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, para yöneticileri altında yükseliş beklentisi ile açtıkları net pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 41,544 azaltarak 24,378'e çekti.

*Yatırımcılar, dünyanın ikinci en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) iShares Gold Trust'tan bu ay şimdiye dek 488 milyon dolar çekti ve bu fondan bugüne kadarki en büyük çekişi gerçekleştirmeye yöneldi.