Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini  Suudi Arabistan'ın petrol altyapısına düzenlenen ve jeopolitik endişeleri artırıp güvenli liman talebini güçlendiren saldırılardan kaynaklanan dalgalanmaya çevirmesi ile birlikte kazancını korudu.

Saudi Aramco, dev Abqaiq petrol işleme tesisilerinde haftasonu gerçekleştirilen saldırılardan sonra üretimin önceki seviyelerine toparlanmasının haftalar ya da aylar süreceği sorunu ile karşı karşıya. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, saldırının Aramco'nun üretimini yüzde 50 düşürdüğünü ve saldırılarda İran silahlarının kullanıldığını kaydetti.

Traderlar şimdi dikkatlerini faiz indirimi kararının çıkması beklenen bu haftaki Fed toplantısına çeviriyor. Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü faiz kararının ardından basın toplantısı düzenleyecek.

Spot altın Pazartesi günü yüzde 0.7 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:02'de ons başına 1,498.30 dolarda kaldı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri hazırladıkları notta, "Artan jeopolitik gerilim değerli metallere güvenli liman alımlarının gelmesine neden oluyor," dedi "Ancak piyasanın dikkatlerinin bu haftaki Fed toplantısına çevirmesinden dolayı, traderlar temkinli duruşunu sürdürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ons başına 17.8464 dolar civarında yatay seyrederken, platin ve palladyum yüzde 0.2 yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Amerikalı ve Çinli kıdemli ticaret müzakerecilerinin önümüzdeki 10 günlük sürede görüşmelere tekrar başlaması bekleniyor. Ancak kapsamlı bir anlaşmaya varabilmek için yapılacak çok iş var.

*ABD Başkanı Donald Trump, Japonya ile gümrük tarifeleri konusunda ticaret mutabakatına vardıklarını ve anlaşmanın önümüzdeki aylarda imzalanmasını istediğini söyledi.