Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Türkiye'nin dış ticaret açığı Ağustos ayında iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Kurdaki değer kaybının haftalarca süren değerli metal alımlarını tetiklemesiyle birlikte altın ithalatının beşe katlanması, dış ticaret açığının artmasında etkili oldu.

Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre dış ticaret açığı geçen ay bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 170 artarak 6.31 milyar dolara yükseldi. Altın ithalatı 4.08 milyar dolara tırmandı.

Birçok tüketici ve işletme, Ağustos'ta, kurda yükseliş yaşanan ve enflasyonun tasarrufları eritme riski doğurduğu dönemlerde tercih edilen altın ve dolara yöneldi. Uluslararası piyasalarda işlem gören altının onsu geçen ay 2 bin doları aşarak rekor kırdı. Türk Lirası ise tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Altın ve dolar alımlarının çoğunluğu, bankalar kanalıyla yapılan alımlarda uygulanan yüzde 1'lik vergiden kaçınmak için kuyumcularda ve Döviz büfelerinde gerçekleşti.

İhracat Ağustos'ta yüzde 5.7 düşüşle 12.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, ithalat yüzde 21 artarak 18.8 milyar dolar oldu.

Bloomberg News