Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların, anlaşmanın ilk safhasının başarılı bir sona ulaşacağına ilişkin şüphelerin arttığı bir ortamda, ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ilerleme olduğuna ilişkin işaretler beklemeye devam etmesi ile birlikte kazancını korudu.

Altın Pazartesi günü, traderların dikkatlerini, Pekin'in yakın bir zamanda ABD ile geniş bir ticaret anlaşmasına varma konusunda şüphe duyduğuna ilişkin haberler yerine ABD'nin bazı Amerikan şirketlerine Huawei Technologies Co. ile iş yapmaya devam etmeleri konusunda izin vermesine yönelik adıma çevirmeleri ile yükseldi.

Öte yandan, Fed Başkanı Jerome Powell Pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile bir araya geldi ve Powell ve Trump böylelikle Beyaz Saray'ın Fed'i defalarca eleştirdiği bu dönemde bu yıl ikinci kez yüz yüze görüştü. Trump görüşme sonrası attığı tweet'te faizler ve dolar dahil bir dizi konuyu görüştüklerini kaydetti.

Spot altın, geçen hafta yüzde 0.6 ve Pazartesi günü yüzde 0.2 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek Singapur saati ile 13:38'de ons başına 1,471.46 dolarda kaldı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Piyasa oyuncuları şimdi yeni ABD tarifelerinin devreye gireceği 15 Aralık tarihine bakıyor ve bu tarihten önce bir şekilde bir anlaşma görmek istiyor," dedi ve "Altın piyasa oyuncularının anlaşma olasılığını değerlendirmek için ticaret ile ilgili gelişmelere odaklanması ile birlikte çalkantılı seyrine devam edebilir. Ancak genel eğilim ABD hisse senedi piyasasındaki güçlü seyir ve zayıf yatırımcı ilgisinden dolayı aşağı yönlü kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 17.0950 dolara çıkarken, palladyum yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,736.26 dolara indi ve platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 898.28 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli exchange traded fonlarında (ETF) çıkış yavaşladı. Geçen haftaki 24.5 tonluk kayıptan sonra, bu fonlardaki altın miktarı Pazartesi günü 1 tondan daha az geriledi.

*Fed Çarşamba günü, bu yıl üçüncü kez faiz indirimine gittiği ve faiz indirimlerine ara vereceğini işaret ettiği Ekim ayı toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

*Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, New York Fed Başkanı John Williams ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari bu hafta konuşma yapacak.

*ABD'de Salı günü konut başlangıçları Perşembe günü işsizlik maaşı başvuruları verileri açıklanacak.