Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasında yeniden başlayacak ticaret görüşmelerine ve Fed'in gelecek hafta düzenleyeceği ve 10 yıl sonra ilk faiz indirimine gitmesinin beklendiği politika toplantısına çevirmeleri ile birlikte sakin bir seyir izledi. Gümüş son dokuz seansta sekizinci kez yukarı yönde hareket etti.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve üst düzey ABD'li yetkililer Pazartesi günü, görüşmelerin koptuğu Mayıs ayından bu yana ilk kez yüz üst düzey yüz yüze görüşmelerde bulunmak üzere Çin'e gidiyor. Şanghay'daki görüşmelerin Çarşamba gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Ancak altının görünümü, para politikasının daha da gevşetileceğine ilişkin beklentilerden dolayı halen pozitif. Fed toplantısı öncesi, Avrupa Merkez Bankası (AMB) da Perşembe günü politika toplantısını gerçekleştirecek. Analistlerin çoğu AMB'nin şimdilik harekete geçmeyeceği yönünde beklentiye sahipken, AMB Başkanı Mario Draghi geçen ay yaptığı açıklamada teşvikler konusundaki beklentiyi yükseltmişti.

Spot altın, önceki iki günde yüzde 2 düştükten sonra yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 13:07'de ons başına 1,419.84 dolara tırmandı. Fiyatlar Cuma günü 1,453.09 dolar ile Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü yüzde 0.4 yükseldikten sonra yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 16.4534 dolara tırmandı. Metal geçen Cuma 16.5907 dolar ile 13 ayın zirvesine tırmandı. Platin yüzde 0.2 yükselirken, palladyum yüzde 0.2 geriledi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme olabileceğine ilişkin işaretler ile risk iştahında görülen artış ve para yöneticilerin yükseliş sonrası karlarını realize etmeleri altın fiyatları üzerinde baskı oluşturacak," dedi ve "Ancak metal halen, büyük merkez bankalarının 2019 yılının ikinci yarısında para politikalarını gevşetmeleri ile birlikte güçlü kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, altının 2020 yılının ilk çeyreğinde, ABD'de faizlerin düşeceği beklentisi, zayıf dolar ve artan güvenli liman alımlarına bağlı olarak ons başına 1,500 doları görebileceğini kaydetti.

*BlackRock'a ait dünyanın ikinci en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) iShares Gold Trust Pazartesi günü 134.6 milyon dolar alımla karşılaştı ve bu bir yılı aşkın sürenin en büyük girişini işaret ediyor. Bu fonun daha küçük çaplı kuzeni  iShares Silver Trust ise 146.5 milyon dolar ile 2013'ten bu yana en büyük giriş ile karşılaştı.

*Uluslararası Para Fonu (IMF), halihazırda finans krizinden bu yana en düşük seviyesinde bulunan küresel büyüme tahminini daha da düşürdü ve ticaret konusunda yanlış politika adımlarının ve Brexit'in beklenen yükselişi yolundan çıkarabileceği uyarısında bulundu.