Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yaklaşık üç haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, yatırımcıların dikkatlerini ABD-Çin ticaret savaşının yumuşadığına ilişkin işaretler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturmasına yönelik gelişmelere çevirmesi ile birlikte yükseldi.

Trump Çarşamba günü Birleşmiş Milletler'de basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Çin ile ticaret anlaşmasının "düşünülenden daha yakında" yapılabileceğini söylerken, Çin, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD'den daha fazla domuz eti satın almaya hazırlanıyor. ABD Hazine tahvilleri dünkü kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Öte yandan, Trump'ın azline ilişkin gelişmeler piyasa için belirsizlik yaratıyor. yatırımcılar Çarşamba günü altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) yöneldiler ve Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu fonlara Çarşamba günü yaklaşık 22 ton ile son üç ayın en büyük varlık girişi gerçekleşti.

Spot altın yüzde 0.5 yükselerek Singapur saati ile 13:28'de ons başına 1,510.79 dolara tırmandı. Fiyatlar Çarşamba günü yüzde 1.8 ile 5 Eylül'den bu yana kapanış bazında en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Çarşamba günü yüzde 0.6 yükseldikten sonra yüzde 0.1 geriledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Çarşamba günkü 9 baz puanlık yükselişinn ardından 4 baz puan gerileyerek yüzde 1.70'e indi.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, hazırladığı notta, "Dün akşamki fiyat hareketine yönelik inançsızlık havası birçok şeyi açıklıyor; altında kısa vadeli pozisyonlanmanın azlığı ve Wall Street'in verilerin az olduğu haftada haber başlıklarına duyarlılığı," dedi ve "Gelecek hafta Çin'deki tatil ve yaklaşan haftasonu, Asya'da riski hedge etmeye yönelik alımların gelmesine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.6 yükselerek ons başına 18.0253 dolara çıkarken, platin yüzde 0.5 kazançla ons başına 932.18 dolara tırmandı ve palladyum Çarşamba günü ons başına 1,677.45 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,648.22 dolara geldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Trump, Ukrayna Devlet Başkanı ile görüşmesinin metninin yayımlanmasının ardından başkanlığına yönelik tehlikeyi bastırmaya çalışıyor. Ancak bu kez bu hamle geri tepti.

*Trump ve Japon mevkidaşı Shinzo Abe, ABD'nin bu ülkenin otomobillerine ek tarife uygulama tehdidini şimdilik geri çekmesinin ardından Çarşamba günü sınırlı bir ticaret anlaşmasına vardı.

*Bloomberg Economics'in göstergesine göre, Çin ekonomisi Eylül ayında yavaşlama eğilimini sürdürdü.

*Fed'in enflasyonu izlemek için tercih ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi Cuma günü açıklanacak.