Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(güncellendi)

Altın vadeli kontratları, düşük faiz oranları ve koronavirüs vaka sayısındaki güçlü artışın metale yönelik güvenli liman alımlarını desteklemesinin etkisi ile son sekiz yıldır ilk kez ons başına 1,800 doların üzerine yükseldi.

Ağustos vadeli altın kontratları 1,802.80 dolara kadar çıkarak Kasım 2011'den beri en yüksek seviyesine ulaştı. Altın bu hareketle birlikte bu yılki yükselişini yüzde 18'e çıkardı ve aylardır içinde bulunduğu işlem bandını kırdı.

Altın fiyatları, küresel çapta ekonomik teşvikler, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret gerilimi ve koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin yenilenen endişelerin desteği ile 2016'dan bu yana en büyük çeyrek dönem kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Goldman Sachs Group Inc., altının önümüzdeki 12 aylık dönemde ons başına 2,000 dolara yükselerek tarihinin en yüksek seviyesini göreceği tahmininde bulunurken, JPMorgan Chase & Co., yatırımcılara altında kalmaları tavsiyesinde bulundu.

Altın Eylül 2011'de, vadeli kontratların 1,923.70 dolar ve spot fiyatların 1,921.17 dolara kadar tırmanması ile tüm zamanların en yüksek seviyelerini görmüştü.

Ağustos vadeli altın kontratları Comex piyasasında New York saati ile 11:20'de 1,802,80 doları gördü.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "1,800 dolar psikolojik bir engel," dedi ve "Düşük faizler, para politikaları ve koronavirüs hep birlikte altını destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.