Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, ABD Hazine tahvili faizi ve dolardaki dalgalı seyirle birlikte son 10 gündür inişli çıkışlı bir seyir izliyor. Tahvil faizlerindeki yükseliş ve doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı güçlenmesiyle geçen hafta 1.725 dolara kadar gerileyen altın, ABD’de istihdama dair endişelerin artmasıyla cuma günü yeniden yükselmişti.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 25 Eylül’de sona eren haftada 11 bin artışla 362 bine yükselmişti. En büyük artış California’da gerçekleşirken Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 330 binlik bir artış yönündeydi.

Fed’in varlık alımı azaltımı takvimi için odaklandığı verilerin başında istihdam geliyor. Fed Başkanı Jerome Powell konuşmalarında istihdam piyasasının kayda değer bir gelişme göstermesiyle varlık alımı azaltımının bu yıl başlayabileceğine işaret etmişti. İstihdam verilerinin zayıflaması varlık alımının erteleneceğine dair beklentileri artırarak altın fiyatlarını destekleyebilir.

Varlık alımının ertelenme ihtimaline dair beklentiler dolar üzerinde baskı yaratırken tahvil faizlerini de düşürdü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi 1.167 seviyesinden 1.161’e gerilerken 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yüzde 1,53’ten 1,47’ye indi.

Ons altın fiyatı

Eylül ayını yüzde 3’ten fazla düşüşle kapatan ons altın, varlık alımı azaltımı tartışmalarının başladığı Haziran ayından bu yana 7’den fazla düşüşle 150 dolar civarında değer kaybı yaşadı. Fed’in valrık alımı azaltımına dair mesajlarıyla geçen hafta perşembe gününü 5 ayın en düşüğünde kapatan ons altın, yeni haftaya istihdam piyasası görünümünden destek bularak girdi.

Gram altın fiyatı

Ağustos ve Eylül ayının büyük kısmını dar bir fiyat aralığında geçiren gram altın, küresel altın fiyatlarındaki düşüşe rağmen Dolar/TL ’deki yükselişle bu dar bantı yukarı yönlü kırmıştı. 500 TL’nin üzerinde yatay bir seyir izleyen gram altın, Temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyelerde bulunuyor.