Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, dolardaki yükselişin sürmesinin etkisiyle, yatırımcıların dikkatlerini Fed yetkililerinin virüsten darbe yiyen ABD ekonomisine destek için daha fazla teşviğe ihtiyaç duyulduğu şeklindeki yorumlarına çevirmeleri ile birlikte iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Gümüş ayı piyasasına girmesinin ardından sert düştü.

Fed Başkanı Jerome Powell, teşvik paketi konusunda kilitlenmenin sürdüğü bir ortamda, Kongre'de yaptığı ikinci konuşmada mali desteğe ihtiyaç konusunu bir kez daha vurguladı. Powell, muhtemelen daha fazla desteğin gerekeceğini söyledi. Diğer Fed yetkilileri bu konuda daha keskin söylemlere yöneldi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ekonominin "derin bir kuyudan" çıkmaya çabaladığı bir ortamda, mali desteğe çok fazla ihtiyaç duyulduğunu klaydetti.

ABD'de Demokratlar ve Cumhuriyetçiler diğer bir virüs destek programı konusunda anlaşamıyorlar ve anlaşma ihtimali, Yüksek Mahkeme Başkanı Ruth Bader Ginsburg'un ölümü sonrası yerine getirilecek aday konusundaki tartışmaların ön plana ile daha da azaldı.

Spot altın yüzde 0.8 düşerek ons başına 1,849.04 dolar ile dolar ile 22 Temmuz'dan beri en düşük seviyesini gördükten sonra Londra saati ile 07:10'da 1,854.74 dolara geldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 4.8 düşerek ons başına 21.6765 dolara kadar düştükten sonra 22.1210 dolar seviyesine geldi. Platin yüzde 0.6 ve paladyum yüzde 0.4 değer kaybetti.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.7 yükseldikten yüzde 0.1 daha tırmandı.

Commonwealth Bank of Australia emtia analisti Vivek Dhar, "Altın, hisse senetlerindeki düşüşlerin doları yükseltmesi ve ABD Kongresi'nin seçim öncesi mali teşvik paketini onaylama beklentilerinin azalması ile birlikte düşüyor," dedi ve "Eğer küresel büyüme endişeleri doları, bu hafta gördüğümüz gibi, doları yukarı iterse, altın için kısa vadeli bazı olumsuzluklar görebiliriz. Eğer ABD büyüme endişeleri Fed'in ekonomiyi desteklemek için, negatif faiz veya parasal finansman gibi, önemli ayarlamalara gitmesine neden olursa, altının daha da yükseldiğini ve tekrar 2,000 doların üzerine çıktığını görebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.