Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, enflasyon endişeleriyle kazançlarını korurken yatırımcılar bu hafta yapılacak Fed toplantısına odaklandı. Gram altın ise geçen hafta kapanışa doğru hem Dolar/TL ’deki yükseliş hem küresel altın fiyatlarındaki artıştan destek bularak yeni haftaya 420 TL civarında başladı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Biden yönetiminin ekonomiye 1,9 trilyon dolarlık pandemi yardımı sağladığı bir dönemde ABD’nin enflasyon risklerinin yönetilebilir olduğunu, tam istihdama dönüşün ise ufukta gözüktüğünü söyledi.

Hafta sonu ABC televizyonunda bir programa katılan Yellen “Enflasyon riski var mı? Küçük bir risk söz konusu ve bence bu risk yönetilebilir” ifadelerini kullandı. Yellen, Kovid-19 salgınının ABD’ye yayılmasıyla birlikte düşüş yaşanan bazı fiyatlarda toparlanma yaşandığını ancak bunun geçici bir fiyat hareketi olduğunu söyledi.

Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz kararı öncesi Bloomberg anketine katılan ekonomistler, uzun vadeli tahminlerinde Fed’in 2023’te faiz artışına gideceğini öngördü. Ankete katılan ekonomistlerin medyan beklentisi Fed’in 2023’te iki kez çeyrek puanlık bir faiz artışı gerçekleştireceği yönünde.

Ons altın fiyatı

Altın, art arda üç hafta düşüş yaşadıktan sonra geçen haftayı yüzde 1,55 kazançla kapatarak 2021 yılının en iyi haftalık performansını göstermiş oldu fakat Mart ayı başına göre hala kayıp bölgesinde.

Geçen hafta 1.680 dolar seviyesine kadar gerileyen ons altın, yeni haftaya yatay bir seyirle ons başına 1.726 dolar civarında başladı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta ABD Hazine tahvili faizlerinin azalmasından dolayı dolar/TL’de yaşanan düşüşle birlikte 414 TL civarına kadar gerilemişti. Tahvil faizleri ve küresel altın fiyatlarının yeniden yükselmesiyle beraber gram altın haftayı yatay kapatmıştı.

Yeni haftaya da yatay bir seyirle başlayan gram altın, 420 TL civarında bulunuyor.