Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de imalat sektörü verisinin beklenmedik bir şekilde daha da daralmayı işaret etmesi, buna bağlı olarak ticaret savaşının küresel büyümeye hasar verdiği endişelerinin artması ve Fed'in faiz indirimlerine devam edeceğine ilişkin zeminin güçlenmesinin ardından kazancını korudu.

Altın Salı günü, ISM imalat sektörü endeksinin Eylül ayında 47.8 ile 2009'dan bu yana en düşük seviyeye inmesinin ardından eksi bölgeden artıya geçti. Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci İdari Direktör Yardımcısı David Lipton, IMF'nin üç ay öncesindekine göre daha büyük çaplı bir yavaşlama beklediğini kaydetti ve ticaret belirsizliğinin sürmesi durumunda bir toparlanma görmenin zor olduğunu sözlerine ekledi.

Jeopolitik gerilimler de altının yukarı yönlü konumunu güçlendiriyor. Kuzey Kore Çarşamba günü, ABD ile aksayan nükleer program görüşmelerini tekrar başlatacağını duyurmasından saatler sonra denizaltından fırlatılan balistik bir füze denemesi yaptı.

Altın öte yandan güçlü dolar ve ticaret savaşında olası yumuşamaya ilişkin işaretlerden dolayı sekiz haftanın en düşük seviyesi civarında dalgalanıyor. Dikkatler şimdi Çarşamba günü açıklanacak olan ABD ADP özel sektör istihdam ve Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verilerinden dolayı ABD işgücü piyasasına çevrilecek.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 12:27'de ons başına 1,476.73 dolara indi. Fiyatlar Salı günü 6 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesinden sıçrayarak yüzde 0.5 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü 2 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinden gevşeyerek yüzde 0.1 düştükten sonra yatay seyretti.

AxiTrader'ın Asya Pasifik piyasa stratejisti Stephen Innes, "Kısa vadeli görünüm büyük ölçüde Cuma günkü tarım dışı istihdam verisine bağlı olacak. Zira bunun istihdam verilerindeki önemi zayıflığın ilk işareti olabileceği düşünülüyor. Bu durumda piyasalar resesyon çığlıkları atacak" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerek ons başına 17.2192 dolara inerken, platin yüzde 0.7 kayıpla ons başına 871.76 dolara geriledi ve palladyum Pazartesi günü ons başına 1,701.93 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.4 değer kaybederek 1,650.08 dolara düştü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ekonomisi hız kaybediyor. Bu durum ekonomistleri ekonominin ne kadar yavaş gidebileceği ve bu seyirle resesyona düşmekten nasıl kaçınabileceğini düşünmeye sevk ediyor.

*ABD Başkanı Donald Trump, zayıf çıkan ISM imalat verisi sonrası, Fed Başkanı Jerome Powell ve çalışma arkadaşlarına imalat sektörüne zarar verdikleri suçlamasında bulundu.

*İngiltere Başbakanı Boris Johnson Çarşamba günü Avrupa Birliği'ne (AB) bir ültimatom verdi: Brexit konusu önümüzdeki 9 günde kendi koşullarına uygun bir şekilde müzakere edilmeli, aksi halde anlaşmasız Brexit olur. AB'nin önde gelen yetkililerinden biri bu teklifi reddetti.

*Powell Cuma günü Kurul ev sahipliğinde Washington'da düzenlenecek "Fed Dinliyor" etkinliğinin açılış konuşmasını yapacak.